NAPRAVITE UKUSNU TORTU ZA SVETOG JOVANA: Ledeno carstvo je pravi hit i desert koji će da zauzme centralno mesto na slavskoj trpezi
Torta ledeno carstvo za krsnu slavu Svetog Jovana je prava magija na trpezi.
Sastojci:
- 250 g putera, omekšanog, plus dodatak za kalupe
- 300 g žutog šećera
- 100 g običnog jogurta
- 3 kašike ulja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 4 jajeta
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 g džema od kajsije
Za vrh torte:
- 150 g marcipana
- 100 g prženih badema u listićima
- kakao prah, za posipanje
Za glazuru:
- 200 g putera
- 500 g šećera u prahu
- 75 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ½ kašičice ekstrakta badema
Za dekoraciju:
- 1 belance
- 100 g šećera
- 8 grančica ruzmarina
- 50 g brusnice
Priprema:
Za tortu ledeno carstvo, prvo premažite maslacem dva okrugla kalupa za torte i obložite ih papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 180 stepeni. U velikoj posudi umutite puter i šećer pomoću miksera, dok ne postanu lagani i pahuljasti, oko 2 minuta.
Jogurt, ulje, vanilu i jaja pomešajte u bokalu. Dodajte brašno i ove sastojke u mešavinu putera, zajedno sa prstohvatom soli. Mešajte sve 1-2 minuta dok ne postane glatko i kremasto.
Podelite testo između plehova i poravnajte površine lopaticom. Pecite 25 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se patišpanji za tortu hlade u kalupima 15 minuta, a zatim okrenite na rešetku da se potpuno ohladi.
Pleh obložite papirom za pečenje. Lagano umutite belanca i stavite šećer u posudu. Savijte grančice ruzmarina – to će im pomoći da sednu oko osnove torte. Premažite ili umočite grančice ruzmarina i brusnice u belanca, a zatim premažite šećerom. Otresite višak, zatim položite na poslužavnik i ostavite da se osuši najmanje 1 sat.
Da biste napravili šišarke od badema za vrh torte, podelite marcipan na pet delova i svaki razvaljajte u obliku jajeta. Počevši od šireg kraja, utisnite listiće badema u marcipan pod uglom kako bi izgledali kao šišarka. Pokrijte jednu stranu svake kuglice marcipana na ovaj način, pazeći da ne puknu ljuspice badema. Šišarke marcipana stavite na pleh i lagano pospite kakao prahom. Da biste napravili glazuru od putera za tortu ledeno carstvo, umutite puter, šećer u prahu, mleko, vanilu i ekstrakt badema u velikoj posudi električnom mutilicom ili u mikseru, dok smesa ne postane glatka i kremasta, oko 3 minuta. Stavite jedan patišpanj na postolje za torte ili tanjir i premažite je sa otprilike 6 kašika glazure pomoću noža. Premažite džemom od kajsija, a zatim odozgo stavite drugi patišpanj. Stavite preostalu glazuru na vrh torte i namažite je po vrhu i sa strane. Da biste to napravili, ostružite većinu puter kreme sa strana pomoću noža tako da torta bude blago vidljiva kroz tanak sloj glazure, kao da se uhvatio mraz.
Poređajte grančice ruzmarina oko podnožja torte, a na vrh stavite šišarke i brusnice. Uživajte u torti ledeno carstvo!
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
SPOLjA HRSKAVA, IZNUTRA NEODOLjIVO KREMASTA: Zimska biskvit torta (VIDEO)
11. 01. 2025. u 15:00Novosti online
RECEPT ZA ČUVENU ROZEN TORTU: Poslastica koja odoleva vremenu - SAvršen slatkiš za Badnje veče
05. 01. 2025. u 15:00Novosti online
TORTA" NEVERNA ŽENA": Slatkiš koji morate da probate (VIDEO)
01. 01. 2025. u 15:51Novosti online
PESAK TORTA - DOSTOJNA SVAKE PRAZNIČNE TRPEZE: Slatka i neodoljiva, a sprema se brzo, lako i bez pečenja
24. 12. 2024. u 11:00Novosti online
PRED NAMA SU TRI VELIKA PRAZNIKA U NIZU: Sutra je Krstovdan - ove običaje bi trebalo da ispoštujete
SRPSKA pravoslavna crkva (SPC) sutra slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi. Potom sledi Bogojavljenje, pa Jovanjdan.
17. 01. 2025. u 15:55
"LjUDI ĆE UMRETI" Vatrogasci nedeljama pre užasa u Los Anđelesu upozoravali na najgori scenario
MANjE od mesec dana pre nego što su požari zahvatili Los Anđeles, grupa iskusnih vatrogasaca okupila se na Gradskom veću kako bi tražili veća sredstva.
15. 01. 2025. u 14:03
FIJASKO U SAD: Testirali NAJMOĆNIJU raketu, letelici ispao deo - RASPALA se (VIDEO)
Izvršni direktor kompanije Ilon Mask na platformi Iks je objasnio da je preliminarna analiza ukazala na curenje goriva koje je uzrokovalo povećanje pritiska iznad zida motora.
17. 01. 2025. u 14:48
Komentari (0)