TRIGONA: Grčki desert koji se ne odbija, a pomera granice dobrog ukusa

Jovana Vasić

19. 04. 2025. u 16:00

Slatkiš koji se pojede za tren oka, za prave sladokusce.

ТРИГОНА: Грчки десерт који се не одбија, а помера границе доброг укуса

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za kore:
  • 500 g kora za pitu (filo testo)
  • 100 g rastopljenog putera

Za krem:

  • 500 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 4 žumanca
  • 50 g kukuruznog skroba
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Poređajte kore za pitu jednu preko druge, svaku premazujući rastopljenim puterom. Isecite na kvadrate veličine oko 10x10 cm. Svaki kvadrat savijte u trougao. Poređajte na pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok ne porumene, oko 10-15 minuta. Ostavite da se ohlade. U šerpi pomešajte mleko i polovinu šećera, stavite na srednju vatru i zagrejte do vrenja.
U međuvremenu, pomešajte žumanca, preostali šećer, kukuruzni skrob i vanilin šećer dok ne dobijete glatku smesu. Kad mleko provri, postepeno dodajte smesu od žumanaca, stalno mešajući dok se ne zgusne. Sklonite s vatre, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku i pomešajte sa ohlađenim kremom. Svaki pečeni trougao napunite kremom i poslužite.

(trpeza)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ON JE TAKO NEZREO! Problemi u Denveru - košarkaš Nagetsa optužio Vestbruka da narušava svlačionicu