RAZBARUŠENA POSLASTICA SA KOKOSOM: Čupavci, kolači našeg detinjstva
Ukoliko volite kokos, ovo su pravi kolači za vas, jer ga ima baš svud po njima!
Foto Shutterstock
Potrebno je
za biskvit:
- 4 jajeta
- 250 g šećera
- 250 g brašna
- 5 g rum šećera
- 1 dl mleka
- 1 dl ulja
- kesica praška za pecivo
- prstohvat soli
Za fil:
- 2,5 dl mleka
- 200 g crne čokolade
- 4 kašike šećera
- 150 g maslaca
- rum, po želji
Još:
- kokosovo brašno za „valjanje“
Priprema:
U dublju činiju stavite jaja i šećer, pa mutite mikserom sve dok se smesa ne udvostruči. Zatim umešajte ulje i mleko, dodajte suve sastojke (brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo) i mešajte dok se svi sastojci ne povežu u glatku smesu. Sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni, dok ne dobije zlatno žutu boju. Proverite čačkalicom da li je pečeno. U međuvremenu napravite čokoladni fil u koji ćete umakati kolač. U šerpicu stavite mleko, šećer, maslac i čokoladu, pa zagrejte do tačke ključanja, povremeno mešajući. Još topao bisvit isecite na kocke, svaki komadić umačite u topao fil, pa uvaljajte u kokosovo brašno. Veoma je važno da i biskvit i fil budu topli, jer će tako kolač upiti više fila i postati sočniji.
Preporučujemo
PREMINUO SLAVNI GLUMAC: Vest potvrdila državna agencija, bio je miljenik mnogih generacija
GLUMAC Homajun Eršadi preminuo je u 78. godini nakon borbe sa rakom.
12. 11. 2025. u 16:25
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
PERSONA NON GRATA: "Tijana, šta će Tompson na tvom koncertu?"
"Pa, nikad se ne zna..."
12. 11. 2025. u 11:04
Komentari (0)