IDEALAN ZA LJUBITELJE LEŠNIKA: Karamel tart, kremasti dezert koji se topi u ustima
Osim što veoma atraktivno izgleda, ovaj tart je neverovatno ukusan. Deluje komplikovano za pravljenje, ali zapravo nije.

Foto Shutterstock
Potrebno je:
Za korpice:
- 100 g maslaca
- 50 g prah šećera
- kašičica tečne arome vanile
- jaje
- oko 250 g glatkog brašna
Za karamel:
- 200 g šećera
- 4 kašike vode
- 2 dl slatke pavlake za šlag
- 40 g maslaca
- 1/2 kašičice soli
Još:
- 50 g celih pečenih lešnika
Priprema karamel tarta sa lešnicima
Hladan maslac i šećer umutite mikserom, dodajte navedene sastojke za pripremu korpica i umesite glatko testo. Metalne kalupe za korpice premažite maslacem. Po kuglicu testa stavite u svaku korpicu, malo ga utisnite, prekrijte najlon kesicom pa preko utisnite drugu, malo manju korpicu. Pritisnite dobro. Zatim uklonite gornju korpicu i kesicu, a višak testa isecite nožem. Ukoliko vam je ovo suviše komplikovano, korpicu možete oblikovati i prstima.
Testo izbockajte viljuškom na nekoliko mesta i pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15 minuta (dok ne dobije boju). Malo ohladite i izvadite korpice iz kalupa. Filujte ih lešnicima i prelijte toplim karamelom, koji ćete pripremiti na sledeći način: šećer i vodu zagrejte bez mešanja, samo povremeno protresite šerpicu. Kad se šećer otopi i dobije zlatnu boju lagano ulijte slatku pavlaku i dogrejte, mešajući. Dodajte maslac i so i kada bude potpuno tečna – spremna je za upotrebu!
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

DALMATINSKA PAŠTICADA: Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, po originalnom receptu
29. 04. 2025. u 09:00

ZAHAROVA O UPOZORENjU VUČIĆU ZBOG POSETE MOSKVI: Banditizam i ucena, tako deluju terorističke ćelije
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je nazvala upozorenja Evropske unije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u vezi njegove posete Moskvi za Dan pobede, "banditizmom i ucenom''.
30. 04. 2025. u 16:55

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

HAOS I DRAMA NA SABALENKINOM MEČU: Svađa. prozivke i na kraju odlazak bez rukovanja (VIDEO)
BELORUSKINjA Arina Sabalenka savladala je Martu Kostjuk iz Ukrajine za plasman u polufinale mastersa u Madridu, a to je bilo sve samo ne običan meč.
01. 05. 2025. u 09:30
Komentari (0)