OVAKVE JOŠ NISTE PROBALI: Mirisni medenjaci

Bojana Jovanović

06. 05. 2025. u 18:05

Mnogo recepata postoji za pripremu domaćih medenjaka, ali ovi, sa mnoštvom aromatičnih začina, priča su za sebe.

ОВАКВЕ ЈОШ НИСТЕ ПРОБАЛИ: Мирисни медењаци

Foto Shutterstock

Potrebno je:

- 150 g meda

- 75 g maslaca

- 2 jajeta

- 100 g smeđeg šećera

- 500 g oštrog brašna

- kašičica soda bikarbone

- 2 kašičice mešavine začina za medenjake (cimet, đumbir, muskatni oraščić, karanfilić, kardamom, biber, anis)

U šerpicu stavite med i maslac pa ih otopite na laganoj vatri. Ostavite sa strane da se malo prohladi. Mikserom penasto umutite jaja i smeđi šećer. Dodajte prohlađeni maslac sa medom pa još jednom izmiksajte. Na kraju dodajte prosejane suve sastojke: brašno, soda bikarbonu, začin za medenjake. Umutite mikserom u mrvičastu smesu, a potom nastavite da mesite rukom, sve dok ne dobijete fino, kompaktno testo. Formirajte ga u oblik diska i zamotajte u providnu foliju, pa ostavite da odstoji u frižideru najmanje jedan sat. Napravite sami mešavinu začina po želji, od gore navedenih sastojaka. Ohlađeno testo izvadite iz frižidera, pa ga oklagijom tanko razvijte na 4-5 mm debljine, na radnoj površini posutoj bršnom. Zatim modlicama vadite medenjake i ređajte ih na veliki pleh od rerne, obložen pek-papirom. Pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 8-10 min. Čim malo narastu, gotovi su, nemojte ih duže peći da ne bi bili previše tvrdi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NACIZAM U SPLITSKOJ GIMNAZIJI: Profesorka poručila učenicima - Ne volim Srbe