"STOJADINA" VOZE ZA GUŠT: LJubitelji nekada popularne “zastave 101” čuvaju svoje automobile sa puno ljubavi

D. Matović

23. 03. 2023. u 07:20

POPULARNOG "stojadina" pamte svi jugonostalgičari, ali i putevi širom sveta. Simbol prohujalog vremena i prvih putovanja, automobil "zastava 101" iako beleži čak 52 godine postojanja, i dalje izaziva uzdahe i setu. U srcima je i dvojice mladih Beograđana Novice Markovića i Igora Ivaničara.

СТОЈАДИНА ВОЗЕ ЗА ГУШТ: Љубитељи некада популарне “заставе 101” чувају своје аутомобиле са пуно љубави

Privatna arhiva

Novica (35) ne želi da se odrekne svog "stojadina" koji je čak devet godina stariji od njega. Nasledio ga je od oca, a njegov otac od svog oca.

- Ovo su kola mladosti mog oca i moje mladosti - pokazuje nam Novica poznati automobil. - Imam dvojicu sinova koji su još mali da ga voze, ali ga obožavaju.

NOVIČIN model stariji od njega čak devet godina

Novica je na "Fejsbuku" okupio ljubitelje ovog automobila koji još krstare i po našim i po drumovima Mađarske, Rusije, Čilea, Novog Zelanda, Australije...

- Uvek se nađe neki "stojadin" u zemlji u kojoj ga ne bismo očekivali. U našoj porodici nije bilo drugog auta, a ni ja nisam kupovao drugi automobil - priča Novica. - Stalno je u pokretu. Ne vozim ga samo po lokalu. Njime sam obišao Srbiju i zemlje u okruženju. Odlično se ponaša na auto-putu. Na fabričkim je podešavanjima, izuzev elektronskog paljenja koje sam dodao da bi bolje radio.

Privatna arhiva

 

Novičin "stojadin" je prešao oko 250.000 kilometara.

- I dalje radi bez greške - govori ponosni vlasnik. - Ne troši mnogo benzina, a dostiže brzinu i do 140 kilometara na čas. Jeftin je, jednostavan za održavanje, mogu sam da ga popravim i nema elektronike. To je ono što biram kao vozač i, naravno, emotivno sam vezan za njega.

IGORU je simbol putovanja iz detinjstva

Simboli nekadašnje SFRJ su i "fića" i "jugo". Ali, Novica ističe da je "stojadin" najuspešniji i najprodavaniji model kragujevačke "Zastave", koji je proizveden u najviše primeraka, imao je najveći izvoz, bio najmoderniji automobil svoje klase u Evropi, a poslednje godine proizvodnje bio je drugi najjeftiniji automobil na svetu.

- Ipak, iako je u svoje vreme bio skup automobil, sedamdesetih nije postojao višak "zastave 101" na auto-placevima - kaže Novica. - Poznate su priče o čekanju ispred salona u četiri ujutru i biranje automobila noću pod svetlom baterijske lampe. Ko nije uspeo za tri dana da izabere automobil, vraćao se na dno liste čekanja. Dotadašnji ritual pranja auta vikendom ispred zgrade ili na šetalištima pored reka je postao učestaliji: svako je želeo da se pohvali svojim "stojadinom". Čitava porodica je učestvovala i to bio pravi izlet.

"STARAC" UVEK ATRAKTIVNIJI

PRIČA nam Igor Ivaničar da ljudi vole da vide "stojadina" na putu. Dešavalo se da na internetu "naleti" na fotografiju svojih kola.

- Kada smo pre nekoliko godina letovali u Hrvatskoj, momci koji su cepali karte na trajektu su prokomentarisali da konačno vide pravo vozilo - kaže on. - Nedavno sam se parkirao pored novog "poršea". Prolaznici su zastajali samo pored mog "starca".

Bela "zastava 101", stara pola veka, od prvog dana je u porodici Ivaničar. Parkirana je u istoj garaži, samo je promenila vozača. Igor je ovaj automobil nasledio od svog dede.

- Bio je u našoj porodici kad sam se rodio, njim su nas baka i deka vozili na more - kaže nam Igor. - Pamtim ta putovanja. Brat od tetke, rođena sestra i ja poređani kao sardine na zadnjem sedištu, šćućureni između stvari putujemo celu noć. Gepek je bio prepun svega i svačega, auto pun stvari, svetla se presijavaju na kožnim sedištima i taj miris... Taj miris iz detinjstva je i danas u njemu. Imam drugi auto, ali ovo su kola za gušt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)