ISTINE I LAŽI O OSIROMAŠENOM URANIJUMU: Decenijama skrivane tajne o obolelim NATO vojnicima

Boris Subašić

24. 03. 2023. u 21:00

BRITANSKO ministarstvo odbrane najavilo je da će kijevskom režimu, uz 14 tenkova "čelendžer-2" poslati i granate "čarm" (CHARM-1, CHARM-3) kalibra 120 milimetara sa punjenjem od osiromašenog uranijuma.

ИСТИНЕ И ЛАЖИ О ОСИРОМАШЕНОМ УРАНИЈУМУ: Деценијама скриване тајне о оболелим НАТО војницима

vikipedija

Propagandisti  su pronašli čak i "stručnjake" koji tvrde da osiromašeni uranijum uopšte nije opasan, demantujući tako uputstvo za upotrebu "čarm" projektila čiji je autor britansko ministarstvo odbrane. Ono navodi da tenkisti ne smeju predugo da se izlažu njihovom zračenju pre upotrebe, a da posle ispaljivanja moraju da nose maske, jer su produkti sagorevanja osiromašenog uranijuma (OU) izuzetno toksični.

Tragične posledice upotrebe municije, onkološke bolesti, oboljenja nervnog sistema, genetske promene, oboljenja kože,  poznate su još od "Zalivskog rata"  1991 . u kome je  koalicija država predvođena Amerikom, pod mandatom UN,  vojno intervenisala u Iraku.

U ratu poznatom i kao "Pustinjska oluja"  stotine hiljada vojnika anti-sadamovske koalicije i Iračana oboleli su od istog  "zalivskog sindroma", zajedničkog naziva za niz teških bolesti koji izaziva municija sa osiromašenim uranijumom.

Rusija je toga svesna i na britanske najave je odgovorila upozorenjem da će "adekvatno odgovoriti" na granate sa osiromašenim uranijumom smatra nuklearnim oružjem.    

Organizacija "internacionalna koalicija za zabranu nuklearnog naoružanja" u svom izveštaju navodi tipičan primer američkog vojnika Džerarda Metjua koji je oboleo zbog osiromašenog uranijuma, a njime izazvane genetske promene prenele su se i na njegovu kći.

  - On se borio se za američku vojsku u onome što još uvek s ponosom naziva „ratom protiv terorizma“. Vratio se iz Iraka sa neobjašnjivim simptomima. Lice mu je bilo otečeno, imao je zamagljen vid i hronične migrene. U početku je mislio da je to posledica ekstremnih vremenskih uslova, ali su se tegobe nastavile tokom bolovanja, ali i posle opsežnog lečenja.

ICBUW

Ćerka se rodila sa jednim prstom na desnoj ruci

Njegova kći rodila se 2004. sa urođenim manama. Ima samo jedan prst na desnoj ruci, a pati od istih simptoma kao i njen otac. Medicinska istraživanja su otkrila osiromašeni uranijum u Džerardovom urinu. I američka i britanska vojska su u Iraku koristile hiljade komada municije koja sadrži uranijum - navodi se u izveštaju.

Oko 286 tona osiromašenog uranijuma ispaljeno u Iraku

Statistički podaci navode da je tokom operacije "Pustinjska oluja" oko 286 tona osiromašenog uranijuma ispaljeno na ciljeve u Iraku iz američkih aviona i američkih i britanskih tenkova. Radioaktivna prašina sagorelog OU u vazduhu je kontaminirala ljude koji su je udahnuli odmah, ili ju je vetar podigao sa trajno zagađenih ogromnih površina tla. 

vikipedija

Projektili za "čelendžer" sa šipkom od osiromašenog uranijuma


Da je Zapad itekako svestan opasnosti od municije sa OU svedoči podatak o zatvaranju američke fabrike koja ju je proizvodila. Na firmu u blizini grada Olbenija je stavljen katanac kada je utvrđeno prisustvo 0.15 odsto čestica OU u vazduhu i na tlu, što je sedam hiljada puta manje od koncentracije izemerene u Iraku.

Prema dostupnim informacijama Vojne komande SAD bar 400.000 vojnika koalicionih snaga je bilo kontaminirano prašinom OU tokom borbenih operacija, izvlačenja opreme i boravka na terenu gde su se odvijale borbe.

Oni nisu podvrgnuti medicinskim testovima koje je propisala Komisija za nuklearnu regulativu Armije SAD i tek godinama kasnije, kada je došlo do masovnog obolevanja i velikih protesta, američke vlasti su priznale postojanje "zalivskog sindroma" izazvanog upotrebom municije sa OU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina