DOBAR DAN, GOSPODINE STERIJA: Spomenik slavnom književniku vraćen u Ruski park u Vršcu (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

14. 04. 2023. u 15:30

„DOBAR dan, gospodine Sterija“, pozdravio je jedan stariji Vrščanin kip čuvenog književnika, koji je juče, posle 14 godina, ponovo vraćen na promenadu Ruskog parka u Vršcu.

ДОБАР ДАН, ГОСПОДИНЕ СТЕРИЈА: Споменик славном књижевнику враћен у Руски парк у Вршцу (ФОТО)

Foto: J.J.Baljak

Bez pompe, kao da sa tog mesta nikada nije ni odlazio, bronzani Jovan Sterija Popović „sišao“ je sa glomaznog mermernog pijedestala među svoje sugrađane, da ponovo sa njima šeta i u blagom naklonu ih pozdravlja.

Očišćen od grafita i pogrdnih reči, kojima su ga u prethodne dve godine nagrdili nevaspitani vršački omladinci, nastavio je da živi život koji je pre 40 godina zamislio naš čuveni pesnik, takođe Vrščanin, Vasko Popa, na čiju inicijativu je spomenik i podignut.

Podsetimo, spomenik je napravio čuveni novosadski vajar Jovan Soldatović. Svečano je bio otkriven 1981. godine. Toj ceremoniji u Vršcu prisustvovali su najviši predstavnici tadašnje pokrajinske vlasti, kao i brojni poznati glumci, budući da je novac za njegovu izradu sakupljan u svim pozorištima širom Jugoslavije. Otud je i na propratnom kamenu bilo uklesano da spomenik podižu „pozorišnici Jugoslavije“.

Godine 2009, kada je izgrađen Pozorišni trg, Sterija je bio premešten na glomazni tamno braon mermerni postament, tako da gleda u zgradu pozorišta koje nosi njegovo ime – Narodno pozorište „Sterija“.

To se, međutim, pokazalo kao veoma loša ideja. Najslavniji Vrščanin je na taj način bio otuđen od svojih sugrađana, a, istovremeno, „pristupačan“ vandalima, koji su se na njegovom postamentu okupljali svake večeri.

Više puta su spomenik ozbiljno oskrnavili grafitima, što je nailazilo na najoštriji sud javnosti. Zato je sada i vraćen tamo gde pripada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!