OD LOGORA "ZARAZOM" SPASIO 300 ROMA: On je proglasio lažnu epidemiju pegavog tifusa u Osaonici

S. BABOVIĆ

28. 04. 2023. u 17:57

DOKTOR Sava Stanojević (1898-1982), lekar, humanista, junak oba svetska rata dobio je u Trsteniku spomen-bistu ispred Doma zdravlja koji i nosi njegovo ime. Najpoznatiji trstenički lekar izveo je nestvaran podvig oktobra 1942: spasao je više od 300 sugrađana Roma deportacije u nacistički logor, tako što je u naselju gde su živeli proglasio lažnu epidemiju pegavog tifusa! Nemci su odustali od namere, a dr Sava je zbog ove "prevare" postao živa legenda, kojeg Trsteničani romske nacionalnosti i dan-danas slave kao najvećeg sveca.

ОД ЛОГОРА ЗАРАЗОМ СПАСИО 300 РОМА: Он је прогласио лажну епидемију пегавог тифуса у Осаоници

Foto:S.Babović,biblioteka Jefimija

- Naš Dom zdravlja, koji ove godine obeležava sedam decenija rada, od 1992. nosi ime doktora Save, koji je rizikovao život i spasao 300 naših sugrađana. Naša je dužnost da ga se sećamo - kaže dr Žaklina Ristić, direktorka Doma zdravlja "Dr Sava Stanojević".

Foto: S.Babović,Biblioteka Jefimija

Dr Sava Stanojević u romskom naselju tokom snimanja dokumentarnog filma 1968.

Otkrivanjem biste, dela akademskog vajara Nemanje Morače, verno je prenet lik doktora Stanojevića, ali je istovremeno ispravljena i nepravda.

- Otklonili smo jednu nepravdu i odali počast našem heroju,koji je ostavio dubok trag u našem gradu - kaže Milena Turk,predsednica opštine. - Zaslužuje da mu na ovaj način odamo počast, da nas podseća da budemo humani i ukazuje koliko je posao lekara odgovoran i zahtevan.

Foto: S.Babović,Biblioteka Jefimija

Dr Sava Stanojević

Život dr Save - rođenog Beograđanina, sina Svetislava Stanojevića, konzula Srbije u Trstu i Bitolju i profesora Velike škole - bio je izuzetan, koliko i njegova karijera. Sa 17 godina bio je tumač pri francuskoj vojno-lekarskoj misiji, a u jesen 1915. doživeo je albansku golgotu pri povlačenju naše vojske. Da izvede podvig 1942, inspirisao ga je događaj na brodu zarobljenom od Austrougara 1915, na kom je i sam bio, a koji je lutao lukama sve do Marselja, sa putnicima "zaraženim" kolerom. Naime, engleski lekar uspeo je da spase mnogo dece i mladih, koji su kao i dr Sava bili u karantinu sve do konačnog odlaska u Nicu.

Doktor Stanojević je diplomirao medicinu na Sorboni, gde je odbranio doktorsku tezu "Prilog proučavanja malarije u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca" 1926. Potom je službovao u Sarajevu, Drvaru, Dragačevu, Guči, Užicu, Smederevu. Dolazak u Trstenik 1931. pokazaće se kao sudbonosni. Kada je počeo Drugi svetski nije prestajao da radi. U jesen 1942. dobio je poziv od sugrađana u naselju Osaonica koji su očajnički tražili da ih zaštiti. Doktor je razmišljao kako da im pomogne i setio se engleskog doktora koji je proglasio lažnu zarazu na brodu na kojem je Sava bio 1915. Tako je "iskoristio" dve smrti u romskoj zajednici, pa iako je jedan Rom preminuo prirodnom smrću, a drugi od tuberkuloze, dr Sava ih proglašava nultim pacijentima epidemije pegavca i upozorenje na epidemiju šalje urgentno nemačkoj komandi u Kruševcu.

JUNAŠTVO I U DOKUMENTARCU

ISTINIT događaj spasavanja Roma iz trsteničkog naselja Osaonica u Drugom svetskom ratu bio je 1968. inspiracija za dokumentarni film "Zahvalnost" reditelja Jovana Rančića. Film je sniman dve godine posle odlaska dr Save Satnojevića u penziju, do koje je neumorno radio i lečio svoje sugrađane. 

- Celo naselje stavlja u karantin, a na ulazu u Trstenik, kod romskog naselja postavlja tablu sa upozorenjem: "Pažnja, pegavi tifus! Achtung,Flechlieber! - zapisao je dr Aleksandar Milićević, u svojoj knjizi "Dr Sava Stanojević-lekar, humanista,patriota". Od tog trenutka nemački okupatori se više nisu ni približavali romskom naselju u Osaonici. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima