ČUDNOVATA CRKVA PODIGNUTA DAVNE 1933. GODINE: Posvećena je Svetom Nikoli (FOTO)

S.Babović

30. 08. 2023. u 07:15

DAVNE 1933. godine podignuta je mala drvena Crkva Svetog Nikole u selu Pasjak kod Kruševca, na mestu gde su vernici duboko u zemlji pronašli krst.

ЧУДНОВАТА ЦРКВА ПОДИГНУТА ДАВНЕ 1933. ГОДИНЕ: Посвећена је Светом Николи (ФОТО)

Foto:S.Babović

Krst je nestao bez traga, ali je bogomolja nastavila da živi. Danas je čuva tek nešto više od 200 meštana, koliko ih je ostalo da živi u Pasjaku, gde je posle čak 90 godina postojanja, prvi put i osveštana.

Vernici su u zadnje dve godine brižno prikupljali novac da obnove mali hram. 

- Crkva je adaptirana, ukrašena je kamenom, unutra su urađeni ikonostas i freske - predočava za „Novosti“ Miroslav Simić, predsednik Crkvenog odbora. - Izgrađen je ceo potporni zid, koji štiti objekat. Podigli smo zvonik i popločali celu portu, uredili staze i ukrasili je cvećem. Bio je to veliki poduhvat za naše malo selo.

Pasjak ima svega 60 kuća. U gotovo svakoj slave Svetog Nikolu. Mladih je sve manje. Starine ostaju i nadaju se da će Bog vratiti život u selo.

- Entuzijazam za obnovu ove crkve došao je od žena poreklom iz Pasjaka, koje su krenule u u obnovu i kupovinu crkvenog inventara, probudile su ostale i svi su se ujedinili – predočava za „Novosti“ paroh Miroslav Pešić. - Ova crkva je pečat identiteta celog sela. I na pravom je mestu, u samom centru. Ona predstavlja nadu Pasjaka.

S tom nadom, krenuli su meštani davne 1929. godine da kopaju tražeći neke ostatke bogomolje u zemlji. Selo nije imalo crkvu, ali je izvesna žena sanjala da postoji hram posvećen Svetom Nikoli pored štale na imanju porodice Gvozdenović. Otišla je kod gazdarice Jevrosime i ispričala joj za san.

- Zamolila je da se odobri istraživanje zemlje, Jevrosima je dozvolila i krenulo je kopanje – priča za „Novosti“ Miloš D. Stojadinović, autor knjige o Pasjaku, gde ima porodične korene. - Meštani Stanisav Gvozdenović, Radoš Milojević i Aleksandar Ćirković Sanda dugo su kopali i već su izgubili nadu da tu postoji crkva. Na predlog jednog meštanina, počeli su da kopaju još dublje. Trećeg dana su pronašli krst i kamen i krenulo se sa izgradnjom crkve.

Nije se bilo para za velelepni hram, pa je izgrađen od kovanica, slame i blata. Sadašnji izgled crkva je dobila kasnih 80-ih godina, ali je pun sjaj počeo da se nazire tek pre dve, kada se krenulo u obnovu. Kruna napora vernika bila je u ponedeljak: episkop kruševački David osveštao je bogomolju.

O crkvi nema pisanih podataka, ali legende narod čuva kroz priče. Jedna od njih vezuje se za Jevrosimu Gvozdenović, koja je dozvolila istraživanje i gradnju bogomolje. Imala je sina po imenu Radomir, koji nije prohodao ni sa pet godina.

- Kretao se klečeći na kolenima - kaže Stojadinović, pozivajući se na predanje. - Porodica je odvela dete u manastir Svetog Romana u Đunisu. Verujući u čudo, prenoćili su u ovom manastiru. Peti dan nakon povratka u Pasjak, dečak je prohodao.

Ovo nije jedina legenda koja se danas može čuti u Pasjaku. Samo o nastanku imena sela postoji čak 11 predanja, po čemu je Pasjak jedinstven u svetu.

SELO STARO BAR PET VEKOVA

PASJAK se prvi put spominje u turskom popisu iz 1530. godine kao selo u nahiji Zagrlata, kao bivše naselje nahije Aladža Hisar (Kruševac). Selo je netipično malo za kruševački kraj. Ima četvororazrednu školu, Dom kulture, spomen-česmu izginulim meštaima u oslobodilačkim ratovima. Istorija se delimično može sagledati i na groblju, gde počiva kmet Radenko od 1837. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove