LESKOVAČKI ĆEVAPI I PRAVO I OBAVEZA: Natpis "leskovački roštilj" i danas garantuje više posla i bolju zaradu

Игор Митић
Igor Mitić

05. 09. 2023. u 18:30

Nema grada u Srbiji gde se mnogi ugostiteljski objekti ne reklamiraju natpisom „leskovački roštilj“ iako on možda Leskovac nije ni video. Tako je bilo i pre osam decenija o čemu su pisali tadašnji novinari koji konstatuju da se na pomen ovog grada ljudi prvo sete velikih leskovačkih fabrika i neizostavnih ćevapčića.

ЛЕСКОВАЧКИ ЋЕВАПИ И ПРАВО И ОБАВЕЗА: Натпис лесковачки роштиљ и данас гарантује више посла и бољу зараду

foto: NM Leskovac

Ovaj specijalitet sa roštilja i tada je bio popularan u celoj zemlji, jer su ih Leskovčani, kao i danas, pravili majstorski. U tom gradu, koji je krajem tridesetih godina prošlog veka imao nešto više od 20.000 stanovnika, za jedan dan se jelo blizu 5.000 ćevapa.

foto: NM Leskovac

Zbog toga je Leskovac imao veliki broj roštilj majstora koji su radili u sopstvenim lokalima, drugi su imali svoje roštilje po popularnim kafanama, a treći su ih pekli po ulicama.

- U Leskovcu nema ni jednog građanina koji ne smatra za svoju dužnost i pravo, da bar dva puta nedeljno, ne ruča ili večera ispred ćevabdžinice sa svojom porodicom. To je minimum koga se tačno pridržavaju najsiromašniji kao i najbogatiji. A ima ljudi koji se mesecima hrane ili bar samo večeraju ovaj specijalitet – objavila je „Politika“ u septembru 1939. godine.

Novinari ovog lista donose sliku Leskovca tog doba čiji bitan segment čine specijaliteti sa roštilja.

foto: NM Leskovac

- Celog dana na pijaci ili na saboru možete da vidite oznojenog čoveka, kako premeće ćevapčiće, trpa ih u lepinje, koje leže na gomilama pored roštilja, i deli naokolo. Ovakva radnja se otvara na uglu ulice ili na sredini. Gde god uveče sede ljudi ispred kafana, gde god ujutru ulaze na posao, gde god se danju zadržavaju i prolaze tu odmah zadimi vatra ispod roštilja, na kome zamiriše pečeno meso – navode tadašnji novinari i ističu da svi oni koji, iz bilo kog razloga dođu u Leskovac, na kraju zasednu ispred „prodavnica ćevapa“.

Iako je u to vreme privredna kriza „teško pogodila mnoge čaršije“, leskovačka se držala prilično dobro. Preduzeća stalno niču, a ona koja postoje, stalno se šire. Kriza se još mnogo manje oseća među roštiljdžijama. To je posao koji, kako se konstatuje, s pravom donosi pare.

Nije ni čudo da u ovom gradu na jugu Srbije i dalje traje kult jela sa roštilja koji se poslednje 33 godine neguje i gastronomskom manifestacijom pod nazivom „Roštiljijada“. Da bi zaštitili svoj brend Leskovčani su minule decenije zaštitili geografsko poreklo roštilj mesa i tako pokušali da sačuvaju „leskovački roštilj“ za sebe, ali bez obzira na to i danas se širom Srbije, pa i u regionu specijaliteti sa roštilja reklamiraju kao „leskovački“, a da nisu ni videli Leskovac.

foto: NM Leskovac

BURE MU DONEO PLANETARNU SLAVU

Svetsku slavu roštilju iz Leskovca doneo je Miodrag Gligorijević poznatiji kao Dragi Bure, čovek koga je, nakon što je uživala u njegovim specijalitetima, poželela da upozna i engleska kraljica Elizabeta. Kuvao je Dragi Bure za mnoge uticajne državnike, goste Josipa Broza Tita, i to zahvaljujući znanju i iskustvu stečenom u radnji svog dede Dimitrija i oca Milana koje je stalno unapređivao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

MVP by Mozzart Sport: Veliki izbor najboljih sportista Srbije!