ONI SU ŽIVELI OVDE: Zorica Milosavljević, novinarka, objavila knjigu, svedočanstvo o ljudima koji su obeležili Sremske Karlovce

Lj.P.

13. 10. 2023. u 14:08

SREMSKI Karlovci, centar srpske duhovnosti i kulture, oduvek je bilo mesto u kom su živeli poznati i manje znani, obični ljudi i čitave porodice i u njima proveli ceo život.

ОНИ СУ ЖИВЕЛИ ОВДЕ: Зорица Милосављевић, новинарка, објавила књигу, сведочанство о људима који су обележили Сремске Карловце

FOTO: Branko Lučić

 Zanimljive priče o njima, ali i događajima iz bogate karlovačke prošlosti, među korice knjige „Oni su živeli ovde...“ sabrala je Zorica Milosavljević, novinar novosadskog „Dnevnika“, promovisanoj sinoć u „Prometeju“.

Trideset šest priča, smeštenih u razdoblju od 18. do 21. veka, posvećeno je njima, patrijarsima, sveštenicima, visokim intelektualcima, ministrima, diplomatama, umetnicima, vinogradarima, vinarima, ruskoj aristokratiji, „običnim ljudima“, stradalnicima u ustaškim logorima… Uz njih, tu su i četiri priče koje govore o osobenostima Sremskih Karlovaca, kojih je na pretek.

Autorka je, između ostalog zabeležila priče o Vladimiru Nikoliću, arhitekti koji je svoj graditeljski trag najdublje utisnuo u Sremskim Karlovcima, patrijarhu Georgiju Brankoviću, velikom zadužbinaru, borcu za narodno-crkvenu autonomiju i srpsku prosvetu u Austrougarskoj, poslednjem karlovačkom patrijarhu Lukijanu Bogdanoviću, potom i o prvom Srbiju iseljeniku u SAD i prvom Srbiju koji je dobio američko državljanstvo -Đorđu Šagiću (Džordž Fišer), ruskim izbeglicama iz Carske Rusije, poslednjoj grofici Branković, poslednjim karlovačkim pivarima -porodici Šober i mnogim drugim.

- Većina su priče o porodicama kojih više nema u Sremskim Karlovcima i kojih nema uopšte – kazala je autorka knjige. - Kuće pojedinih junaka ove knjige, odavno više ne pripadaju njima i sve je manje sugrađana koji znaju ko je nekada živeo u njima. To je jedan od osnovnih motiva za moje istraživanje i objavljivanje priča. Nijedna priča nije ispričana do kraja, ima ih još, čekaju da budu objavljene i ostanu sačuvane za budućnost.

Zorica je svoje istraživanje potkrepila arhivskom građom, sačuvanoj u muzejima i arhivama, ali i u privatnom vlasništvu. Priče koje je predstavila u knjizi upotpunila je i usmenim svedočanstvima potomaka i neposrednih svedoka, kao i obiljem fotografija sačuvanih u porodičnim albumima i muzejskim zbirkama.

- Za nekog ko poseduje istraživački insitkt i sledi ga, ovo mesto nepresušan je izvor interesantnih priča, do kojih se dolazi razgrtanjem naslaga slojevite prošlosti ove ubave varoši – kaže autorka knjige. - Nekada put do priče traje dugo i iziskuje dosta napora. Najveći izazov za mene su teme i ličnosti nedovoljno istražene, one kojima preti opasnost da trajno budu pokrivene velom zaborava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)