VATRA OŠTETILA KROV TESLINE LABORATORIJE: Veliki požar pretio da proguta zaostavštinu pronalazač

D. Matović

23. 11. 2023. u 12:42

UGAŠENA je vatrena stihija koja je preksinoć pretila da "proguta" jedinu preostalu laboratoriju Nikole Tesle na Long Ajlendu.

ВАТРА ОШТЕТИЛА КРОВ ТЕСЛИНЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ: Велики пожар претио да прогута заоставштину  проналазач

Foto: Profimedia, Muzej Nikole Tesle

Do temelja je izgorela pomoćna zgrada, a požar je na laboratoriji oštetio samo krov. Američki istražitelji intenzivno rade na utvrđivanju uzroka i posledica požara, a još se ne zna kolike su razmere štete. Svedoci su opisivali gust dim, a vatra je bila vidljiva na velikim udaljenostima.

Ovo za "Novosti" kaže Nikola Lončar, predsednik Fondacije "Nikola Tesla" čije je sedište u Filadelfiji, a ima i ogranak u Beogradu, i dodaje da su se organizaciji na čijem je čelu javili ljudi iz celog svet nudeći pomoć.

- Zgrada datira iz 1901. godine i bila je poslednja stalna laboratorija Nikole Tesle - ističe Lončar. - Tesla je živeo u Šoremu otprilike tri godine, a u laboratoriji je osmislio i realizovao neke od svojih ideja dragocenih za čovečanstvo.

Sadašnji vlasnik laboratorije - Naučni centar "Vordenklif" je, 2012. godine, od kompanije "Agfa", otkupio 6,5 hektara zemljišta na Long Ajlendu, udaljenom stotinak kilometara od Njujorka. Pre prodaje taj prostor je bio totalno devastiran, čak je bio pretvoren i u smetlište. Zapravo je strip crtač Metju Inman pokrenuo akciju da bi sprečio da zemljište ode u ruke investitora koji su nameravali da ceo kompleks sravne sa zemljom, a u želji da "Vordenklif" dođe u prave ruke i da konačno bude rekonstruisan kako bi na pravi način svedočio o jednom od najvećih pronalazača našeg doba.

Kako saznajemo, u toku je bio proces dekontaminacije Tesline laboratorije, u kojoj se nalazi azbest.

- Zgrada je bila osigurana, a verujem da će se sakupiti još više novca za obnovu Tesline laboratorije - kaže Lončar.

Samo nekoliko dana pre požara u Njujorku je održana gala donatorska večera, kojoj su prisustvovali ambasador Ljiljana Nikšić i generalni konzul Srbije u ovom gradu Vladimir Božović, na kojoj je direktor Tesla naučnog centra Mark Alesi obznanio da će najveće kompanije poput "Gugla", "Amazona", "Majkrosofta" i mnoge druge iz Silicijumske doline, kao i direktori velikih multinacionalnih korporacija, ali i Fondacije Ilona Maska, podržavati konzervaciju i rekonstrukciju čuvene Tesline laboratorije.

Želeo naučni centar

PROFESOR Vladan Vučković svojevremeno je dobio Teslinu nagradu za animaciju Tesline laboratorije. Rekonstrukcija je izvršena na osnovu šest originalnih crno-belih fotografija laboratorije, koje je Muzej Nikole Tesle u Beogradu dobio iz Amerike. Tesla je maštao da pored simpatične zgrade od opeke, projektovane u italijanskom stilu, podigne toranj visok 139 metara i celo imanje pretvori u naučni centar.

- Naš tim pomno prati situaciju. Najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava i da se šteta može sanirati - napisao je Daglas Borg, portparol Tesla naučnog centra, ambasadorki Nikšić i zahvalio na podršci i razumevanju u izazovnom vremenu.

Nikšićeva je istakla da je ovaj incident ojačao rešenost da se što pre sagradi Teslin memorijalni kompleks i pozvala ljude dobre volje da se uključe u obnovu Tesline laboratorije:

- Strip Crtač Metju Inman je uspeo da za šest nedelja od 33.000 donatora iz 108 zemalja prikupi 1,4 miliona dolara - kaže Nikšićeva. - Sada je pravi trenutak da se apel obnovi i da se ustanovi visok stepen bezbednosti u svim segmentima izgradnje da se ovakvi incidenti ne ponove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)