"NOVOSTI" SAZNAJU! VELIKI JUBILEJ KRUNISALA OBNOVA: Počela obnova Spomen muzeja Nadežde i Rastka Petrovića

Miljana Kralj

25. 11. 2023. u 07:00

OBNOVA porodične kuće Ljubice Luković, sestre naših velikana Nadežde i Rastka Petrovića, namenjena njihovom spomen-muzeju, na koju se čekalo doslovno decenijama, počela je ovog petka, a izvođač je uveden u posao dan ranije!

НОВОСТИ САЗНАЈУ! ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ КРУНИСАЛА ОБНОВА: Почела обнова Спомен музеја Надежде и Растка Петровића

Foto Arhiva Novosti

Ovo je za "Novosti" potvrdila Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja Srbije, kome je ovo zdanje, izgrađeno dvadesetih godina prošlog veka, predato 1967, zajedno sa bogatom dokumentarnom, umetničkom i knjižnom građom.

- Revitalizacija objekta prema projektu arhitekte Milana Pališaškog izvršena je 1974, a već naredne, 1975. godine Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića otvoren je za javnost - objašnjava Bojana Borić Brešković. - U njemu je, međutim, veoma kratko bila izložena zaostavština Rastka Petrovića, da bi već 1986. zbog neadekvatnih uslova za čuvanje i izlaganje, postavka zatvorena za posetioce. Objekat iz dvadesetih godina je, nažalost, vrlo brzo postao neuslovan i već tada je ustanovljeno da vlaga koja se u objektu pojavila, ozbiljno može da ugrozi izložena dobra. Tada su, kako bi bili zaštićeni i sačuvani, predmeti preneti u centralnu zgradu Narodnog muzeja.

Radovi na sanaciji i adaptaciji Spomen-muzeja započinju posle okončane procedure javne nabavke za izbor izvođača, ali i složene procedure dobijanja odobrenja za izvođenje i potvrde prijave radova, dodaje direktorka Narodnog muzeja. Za radove planirane u tekućoj godini ugovoren je rok od 60 dana, dok je u narednoj planiran nastavak i završetak radova.

Od 1974. spomenik kulture

Foto Arhiva Novosti

Nadežda Petrović

ZGRADA u Profesorskoj koloniji je 1974. proglašena za spomenik kulture, pa je, kaže Bojana Borić Brešković, projektno-tehnička dokumentacija sanacije i adaptacije sačinjena u skladu sa "Uslovima za preduzimanje mera tehničke zaštite za sanaciju i adaptaciju Spomen-muzeja Nadežde i Rastka Petrovića" Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

- Uslovi su podrazumevali niz mera i ograničenja u vrsti i obimu radova koji su uslovljeni statusom objekta kao spomenika kulture. U vezi sa tim, izvođenje radova se realizuje uz obavezno učešće konzervatorskog nadzora koji obavlja Zavod za zaštitu spomenika kulture - zaključuje sagovornica.

Sanacije i adaptacije objekata u sastavu Narodnog muzeja Srbije, prema rečima naše sagovornice planirane su i realizovane prema prioritetima i obezbeđenim sredstvima u budžetu Republike Srbije:

- Sistematičnim i studioznim pristupom, najpre je završena sanacija i adaptacija Muzeja Vuka i Dositeja, zatim centralnog objekta Narodnog muzeja Srbije, i sada Spomen-muzeja Nadežde i Rastka Petrovića.

Jubileji - 150 godina od rođenja velike slikarke i 125 godina od rođenja njenog brata, slavnog pisaca, važan su i simbolički trenutak u kome je ovaj projekat ušao u završnu fazu realizacije, smatra Bojana Borić Brešković, ističući da taj poduhvat ne bi mogao da se ostvari bez kontinuiranog, višegodišnjeg zalaganja za njegovo ostvarenje.

Foto Arhiva Novosti

Poslednja fotografija Rastka Petrovića

- Zahvaljujući aktivnom trudu Narodnog muzeja Srbije da se Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića revitalizuje, u skladu sa definisanom programskom delatnošću, kulturna dobra, bogata biblioteka, vredna dokumentarna, rukopisna i knjižna građa su na različite načine i u više prilika predstavljani i interpretirani - objašnjava direktorka Narodnog muzeja Srbije. - Uvereni smo da će Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića postati dragoceno mesto okupljanja i ne samo prostor u kojem će biti izložena neka od ikoničnih dela pregalaca srpske kulture, već i mesto susreta na kojem ćemo sa pripadnicima lokalne zajednice biti u prilici da rasvetljavamo i oživljavamo za njih relevantne teme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)