VELIKO POMORAVLJE U GVOZDENOM DOBU: Na području Jagodine evidentirano 27 arheoloških lokaliteta i nalazišta (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 12. 2023. u 21:51

ARHEOLOZI Zavičajnog muzeja u Jagodini i Arheološkog instituta u Beogradu, završili su lociranje i mapiranje arheoloških lokaliteta u Jagodini, a evidentirali su 27, od praistorije, preko antičkih do srednjovekovnih.

ВЕЛИКО ПОМОРАВЉЕ У ГВОЗДЕНОМ ДОБУ: На подручју Јагодине евидентирано 27 археолошких локалитета и налазишта (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Uglavnom su pronašli naselja, nekoliko nekropola i više hiljada fragmenata keramike. Budući da Muzej u Jagodini ima spisak od oko 280 naziva arheoloških nalazišta iz različitih perioda prošlosti - od starijeg neolita do poznog srednjeg veka, a poznate su lokacije samo dvadesetak, arheolozi su prepešačili kilometre i kilometre da bi prikupili precizne podatke o njima i locirali nove. Projekat je započet lane, a za ovogodišnji, Ministarstvo kulture izdvojilo je 569.000 dinara.

NALAZIŠTA ČESTO U NjIVAMA

PROŠLE godine smo mapirali 66 lokaliteta, 14 nalazišta gline koju su koristili za izradu upotrebnih predmeta. Ispitujemo i kamenolome. Ove godine je manje pooranih parcela, pa nam je bilo teže da otkrijemo lokacije i arheološki materijal na njima - kaže Sonja Perić, viši kustos Zavičajnog muzeja.  

- Našli smo grnčariju, ima i nalaza od kremena od kojih su izrađivana sečiva, alate od kosti poput šila i motika. Na osnovu njihove izrade, oblika i ukrasnih elemenata uradićemo njihovo datovanje - kaže Petar Milojević, istraživač-saradnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Najviše nalazišta je iz gvozdenog doba, od 11. do 6. veka p.n.e. Veliko Pomoravlje bilo je utočište za te civilizacije. Tu se odigralo nešto što je ostavilo veliki pečat i veliki broj naselja. 

Teren duž starog korita reke Belice istražuju i muzejski savetnik Zavičajnog muzeja Smiljana Dodić i nezaposleni arheolog Dajana Matović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo