TRČI KADA MOŽEŠ, PUZI AKO MORAŠ I NIKAD NE ODUSTAJ: Životni moto dr Saše Dimića, koji i u kolicima operiše

D. Z.

02. 01. 2024. u 07:00

TRČI kada možeš, hodaj kada treba, puzi ako moraš, ali nikada ne odustaj. Ovo je životni moto doktora medicinskih nauka, specijaliste opšte hirurgije i supspecijaliste endokrine hirurgije dr Saše Dimića (50) iz Štrpca.

ТРЧИ КАДА МОЖЕШ, ПУЗИ АКО МОРАШ И НИКАД НЕ ОДУСТАЈ: Животни мото др Саше Димића, који и у колицима оперише

FOTO PRIVATNA ARHIVA

Uprks tome što je iznenada život nastavio u invalidskim kolicima, posle gotovo dve i po godine na terapijama, vratio se svom poslu u kliničkobolnički centar u Kosovskoj Mitrovici. Zahvalan na razumevanju kolegijumu hirurškog odeljenja, načelniku Zvonku Radosavljeviću, svim kolegama, direktoru KC dr Zlatanu Eleku, dr Dimić, koji se poslu vratio pre nešto više od dva i po meseca, priznaje iskreno da je razumevanje kolega od neprocenjivog značaja.

- Povratak na posao mi je puno značio, pre svega zbog socijalizacije i psihološkog rasterećenja. Bez obzira na to što sam u kolicima i imam određena ograničenja budući da je hirurški posao specifičan, mogu vam reći - ima posla i za mene.

I kako to mi lekari kažemo, obavljam lakše hirurške intervencije iako je za pacijenta svaka intervencija najteža. Ističe dr Dimić da je hteo da se vrati na posao jer mu je to bila velika želja. Dodaje da mu je mnogo nedostajala hirurška sala:

- Osećam se tako da nisam zaboravljen i da moje znanje i rad nešto vrede. Bolest se kod ovog neustrašivog doktora javila iznenada. Iz, kako ističe, punog zdravlja, odjednom se javila oduzetost obe noge - dijagnoza "arteriovenska malformacija", tzv. duralna fistula. Kako nam pojašnjava - pukao je krvni sud na nivou četvrtog grudnog pršljena, ali i pored intenzivne fizikalne rehabilitacije zasad nema pomaka nabolje. Osuđen je na invalidska kolica.

- Verovatno je tzv. malformacija urođena, a ja nisam imao nikakvu naznaku bolesti - kaže dr Dimić, dodajući da će 2023. pamtiti i po tome što je u maju doktorirao na Medicinskom fakultetu u Nišu, a supspecijalistički rad odbranio u Beogradu.

Ćerka me najviše pazi

OSIM kolega na poslu koji su mu, kako kaže, pomoć i podrška, dr Dimić ističe značajnu podršku i porodice, supruge, takođe lekara i kćerke i sina, srednjoškolke i studenta: - Naravno da mi je porodica podrška i stub, ali kćerka je ta koja me da tako kažem najviše pazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (2)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)