SREĆNI U KUĆI OD SLAME I BLATA: Ivana i Dušan se vratili iz Kine i započeli život na obroncima Rtnja

J. ĆOSIN

06. 01. 2024. u 07:45

SUPRUŽNICI Ivana Bogdanov i Dušan Crkvenjakov vratili su se iz Kine gde su radili četiri godine i započeli život na obroncima Rtnja, u okolini Boljevca, gde su potpuno sami napravili kuću od 65 kvadrata, uglavnom od blata i slame. Odluku su doneli dok su u vreme pandemije kovida 19 danima bili zatvoreni u stanu u Kini. Kupili su plac usred šume, daleko od civilizacije i godinu dana živeli u kamp-prikolici, dok su gradili svoj dom.

СРЕЋНИ У  КУЋИ ОД СЛАМЕ И БЛАТА: Ивана и Душан се вратили из Кине и започели живот на обронцима Ртња

Foto: J. Ćosin

Odlučili su se za slamu i blato jer je prednost takve kuće višestruka. Osim što je jeftinija od cigle, slama je odličan izolator, a blato dobar akumulator toplote.

- Kuća od slame je zdravija, jeftinija, efikasnija, toplija i od prirodnih materijala.

Ideja se rodila dok smo bili u Kini, u vreme korone, iz osećaja da ne možeš ništa sam da uradiš, da sve zavisi od sistema i od toga gde te stave. Tada smo shvatili da moramo da imamo nešto naše - priča Ivana za "Novosti".

Osim njih dvoje, zaselak ima još dva domaćinstva, a najbliža prodavnica udaljena je desetak kilometara.

- Imamo komšije koji su tu već osam godina. Od njih nas deli par brežuljaka. Oni takođe imaju kuću od slame i od njih smo učili najviše. Bili tu za sve što nam je trebalo. Gruba gradnja bez nameštaja i sređivanja kupatila, koštala nas je oko 10.500 evra, a da smo radili ciglom bilo bi dvostruko više - objašnjava Ivana.

Sada kada je zima zakucala, shvatili su, kažu, da su pametno postupili.

- Ne znamo koliko ćemo drva potrošiti, jer nam je prva zima u njoj. Ali, slama je energetski vrlo efikasna. Tokom decembra, kad je dan sunčan, preko dana nismo ložili, a u kući je temperatura bila oko 25 stepeni. Biće još i bolje kada je završimo u potpunosti, planiramo i staklenik da nadogradimo za prednji deo kuće i predsoblje na zadnjem - objašnjava Ivana.

Grade staklenik kao izolator

PLANIRAJU Ivana i Dušan da naprave još jednu sobu, kada dobiju potomstvo, a na proleće staklenik koji će kuću učiniti energetski efikasnijom:

- Južna strana treba da bude što više u staklu, po mogućstvu i staklenik ispred, da bi zimsko sunce grejalo i staklenik i kuću. A, kada zađe, noću, kuća se ne hladi, jer je staklenik zapravo izolator s južne strane, a severna strana biće više izolovana što debljim zidom od slame.

Kuća od slame iz koje pogled seže u beskrajne daljine, otkrivajući lepotu prirode, Ivani i Dušanu je i radno mesto. Njih dvoje onlajn predaju engleski jezik Kinezima, proizvode liposomalni vitamin C i zdravu hranu, beru pečurke... Sve to, tvrdi Dušan, bilo je vredno truda da naprave svoj mali raj.

- Živeli smo bez vode i struje u prikolici dok smo krčili put, čistili plac, a onda i prionuli na posao. Najteže je bilo mešanje blata i maltera, i nošenje kofa, jer jedna puna ima 50 kilograma - priča Dušan.

Dodaje i da na njihovom imanju gotovo da nema štetnih materija, a sve funkcioniše kao "krug".

- Struju dobijamo iz agregata, a vodu nemamo pa skupljamo kišnicu sa krova, kroz mrežasti filter, u dva rezervoara od 2.500 litara. Potom je pumpamo u treći iznad kuće, da bismo imali prirodan pad ka kući. Zasad imamo jednu česmu u kući - pojašnjava.

Kod njih je i toalet neobičan.

- Koristimo kompost toalet, tako da ne koristimo septičke jame. Voda kojom peremo suđe i veš, takođe, ide u biofilter gde se filtrira kroz kamenje i tu se sade trska, vrba i biljke koje vole vodu i istovremeno prečišćavaju. Za pranje koristimo ekološke sapune i deterdžente da bismo što manje zagađivali sopstvenu zemlju - kaže Dušan.

Život u harmoniji sa prirodom, kažu, nikada više ne planiraju da zamene onim u gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove