JEDNA OD NAJPOZNATIJIH SRPSKIH CRKAVA DANAS SLAVI SVOG ZAŠTITNIKA: Nalazi se u srcu srednjevekovne prestonice (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

09. 01. 2024. u 17:13

CRKVA Lazarica u Kruševcu, poznata i kao dvorska bogomolja kneza Lazara Hrebeljanovića, danas slavi svoga zaštitnika, Svetog Stefana.

ЈЕДНА ОД НАЈПОЗНАТИЈИХ СРПСКИХ ЦРКАВА ДАНАС СЛАВИ СВОГ ЗАШТИТНИКА: Налази се у срцу средњевековне престонице (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:S.Babović

To je samo jedan od brojnih razloga zbog kojih vernici smatraju ovu crkvu posebnom. Pretpostavlja se da je podignuta kao i sam grad, sa utvrđenjem od 1371. do 1378. godine u slavu rođenja despota Stefana Lazarevića. Nikada nije rušena.

U ovoj crkvi, čuva se vratni pršljen kneza Lazara, a deo moštiju uz specijalne mere zaštite pohranjen je u staklenoj kutiji, obložen u kivotu. Kao vredne relikvije, tu se čuvaju i delovi moštiju, simbolično, Svetog Vida, po kome se i praznuje Vidovdan, i Jelene Balšić, Lazareve ćerke.

– Lazarica nikada nije pretvarana u džamiju, što je bila sudbina mnogih pravoslavnih crkava – ispričao je „Novostima“ sveštenik Željko Marković, starešina crkve Lazarica. – Povremeno su je Turci kako bi se narugali, pretvarali u konjušnicu ili barutni magacin, ali veći deo građevine je veran srednjovekovnom periodu. Na tome treba zahvaliti i arhitekti Peri Popoviću koji je 1904. radio rekonstrukciju crkve i ponovo otkrio moravsku plastiku, 17 rozeta i stare kupole.

Ikonostas Lazarice izradili su pripadnici Ohridske škole1844. godine. 

Prvo zvono u oslobođenoj Srbiji koje nas i danas služi u Lazarici, poklon je vožda Karđorđa iz 1812. godine. To, međutim, nije slučaj sa Miloševim zvonom, koje je poklonjeno 1833, ali trajno izgubljeno u balkanskim ratovima.

Crkva Lazarica zauzima centralno mesto u ostacima Lazarevog grada, koji se prvi put spominje 1387. godine u povelji dubrovačkim trgovcima. Delovi Donžon kule, ostaci zapadnog i istočnog zida, sačuvani su tragovi nekadašnje srpske prestonice.

Svedočanstva o sveštenicima crkve Lazarice od 1833. godine do danas čuvaju se u biblioteci ove bogomolje, zajedno sa više od 3.500 naslova. Među njima je i jevanđelje na crkveno-slovenskom jeziku, iz 1836. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!