JEKA STOJI UBOJNIH TOPOVA, ZEMLJA JEČI VEDRO NEBO ZVEČI: Kako su dovitljivi srpski ustanici smislili mit o drvenoj artiljeriji (FOTO)

Boris Subašić

14. 02. 2024. u 21:00

OBMANA da se ustanička artiljerija u Prvom srpskom ustanku sastojala od dva drvena "trešnjeva topa" je mit koji su stvorili sami Srbi da bi sakrili krijumčarske kanale kojima su krišom uvozili i topove i tobdžije, otkrio je Branko Bogdanović, naš vodeći istoričar naoružanja.

ЈЕКА СТОЈИ УБОЈНИХ ТОПОВА, ЗЕМЉА  ЈЕЧИ ВЕДРО НЕБО ЗВЕЧИ: Како су довитљиви српски устаници смислили мит о дрвеној артиљерији (ФОТО)

vikipedija

vikipedija

 

Zvanična kupovina artiljerijskih oruđa bila je, naravno, nemoguća ali Srbi krajišnici sa Vojne granice Habsburške monarhije su pronalazili načine da ih nabave i prebace u Srbiju. Austrijski topolivci su rizikovali jer su topovi plaćani suvim zlatom, a i bečke vlasti su se , bar u početku, pravile nevešte jer su oruđa korišćena protiv zajedničkog neprijatelja.

Srbi su pak širili legendu da protiv dahija koriste topove od trešnjevog drveta okovane gvozdenim obručima, iako ona u stvarnosti nisu mogli da imaju borbenu upotrebu već su korišćeni za pravljenje buke i izazivanje zabune kod neprijatelja, a pre svega za davanje signala za napad.

Naravno da priča o drvenoj artiljeriji nije mogla dugo da zavarava zvaničnike Osmanske imperije koji su od uhoda već 1806. dobili podatak da srpska artiljerija ima čak 80 topova i da oni nipošto nisu od trešnjevog drveta.

Istoričar književnosti i sociolog prof dr Nenad Ljubinković je našao potvrdu za ove izveštaje pažljivo dešifrujući podatke skrivene u poeziji iz vremena ustanka.

vikipedija

Smrt Hajduk Veljka kraj topova 1813.

- Filip Višnjić u "Početku bune na dahije" otkriva da je, još pre izbijanja ustanka, Hadži Melentije, iguman manastira Rača kraj Drine švercovao topove i džebanu. U pesmi o boju na Loznici on izveštava slušaoce da imamo moćnu artiljeriju stihom: "Jeka stoji ubojnih topova/zemlja ječi, vedro nebo zveči" – navodi prof dr Ljubinković.

On ukazuje da su naši istoričari potpuno prevideli svedočanstava o srpskoj artiljeriji koje su ostavili Filip Višnjić i Sima Milutinović Sarajlija.

- Tragom podataka iz njihovih pesama otkrio sam da Narodna biblioteka u Beogradu čuva rukopis Tome Milinovića Morinjskog, komandanta prve srpske artiljerije, koji još od 1847. čeka objavljivanje u Srbiji! Reč je o uspomenama iz ustanka, u kojima se nalaze potpuno nepoznati podaci o obnovi srpske državnosti. Srbi "inostranci", artiljerijski poručnici zvali su se Mita, Petar, Praka, Panta, Andrija, Ignjat, Jovan Brka, Pavle, Gluvi Dimitrija - nabraja prof. Ljubinković. - Na osnovu Milinovićevih kazivanja njihova imena zabeležio je Sima Milutinović Sarajlija u spevu "Serbijanka". Najistaknutije "tobdžibaše" su Novosađanin Pavle Popović i mehaničar-sajdžija Milisav Petrović iz Banata. Milan Đ. Milićević navodi da je Popović među ustanike došao s Milinovićem i izlio 1807. prvi ustanički top u Beogradu. Po njegovim rečima, do kraja 1813. izliveno je oko 150 topova.

vikipedija

"Srpski Leonida" Tanasko Rajić  žrtvovao se 1815. na Ljubiću braneći srpske topove

Imena artiljeraca i topolivaca čuvana su kao najstroža tajna i od osmanskih i od habsburških vlasti, jer su Osmanlije pretile da će objaviti rat Austriji ako pronađu dokaze da snabdevaju Srbe teškim naoružanjem. Pretnja je bila ozbiljna i Beč je pokretao istrage da utvrdi iz kojih topolivnica ustanici nabavljaju topove, ali su potomci srpskih plemića u austrijskom vojnom plemstvu i srpski krajišnici unutar hijerarhije Vojne granice uspevali lukavo da navedu istražitelje na pogrešne tragove, tako da „tobdžijska veza“ nikada nije provaljena.

Čak je i mitropolit Stevan Stratimirović, koji je bečku Vojnu kancelariju informisao o ustanku, priznao da ni on ne može da pronikne u sve ustaničke tajne, a kamoli Osmanlije.

-Turci ne mogu među Srbima tako lako naći špijuna, stoga moraju ulaziti u zemlju njihovu vrlo oprezno kao u tamnu noć – zapisao je Stratimirović.

Posebno je vešt u skrivanju identiteta i ustaničkih poslova bio Bokelj, pomorac i topolivac Tomo Milinović, komandant srpske artiljerije. On se u Srbiji krio iza nadimka Toša i toliko se upadljivo pravio nevešt kada bi ga ustanici pitali ko je i odakle je, da je u baštinu srpskog jezika uvrstio izraz: "Pravi se Toša", za prepredenjaka koji glumi naivčinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!