DR IVAN RANĐELOVIĆ IZ JAGODINE OTKRIO "MAGIČNI MOLEKUL": Istraživanje dalo važne rezultate u traganju za lekom protiv raka

Z. GLIGORIJEVIĆ

26. 03. 2024. u 14:45

DOKTOR Ivan Ranđelović, rodom iz Jagodine, naučnik na Nacionalnom institutu za Onkologiju u Budimpešti, vodio je eksperimentalno istraživanje tokom kog je otkriven tzv. magični molekul važan za lečenje najtežih oblika raka kao što su adenokarcinom pankreasa i karcinom debelog creva i pluća.

ДР ИВАН РАНЂЕЛОВИЋ ИЗ ЈАГОДИНЕ ОТКРИО МАГИЧНИ МОЛЕКУЛ: Истраживање дало важне резултате у трагању за леком против рака

FOTO: Privatna arhiva

U petogodišnje istraživanje, pored dr Ranđelovića bilo je uključeno i nekoliko institucija iz Mađarske. Pronađeni "mali" ili "magični" molekul, specifično i selektivno cilja i vezuje se za mutirani protein u ćeliji raka, pa sprečava neograničenu deobu ćelija, vraćajući ih u zdravo stanje, dok istovremeno ne ometa osnovne mehanizme i funkcije zdravih ćelija. Ovaj pristup lečenju raka, po mnogima revolucionarni, predlaže da se "magični" lek može koristiti za spajanje ili "lepljenje" GAP proteina za mutirani RAS protein. 

FOTO: Privatna arhiva

ISPITIVANjE Dr Ivan ranđelović u laboratoriji u Budimpešti

- Skenirali smo hiljade molekula dok nismo pronašli jedan "lepljivi", koji je u rangu sa najboljim sličnim molekulama pronađenim u svetu i pruža obećavajuće terapijske mogućnosti, ne oštećujući zdrave ćelije - kaže dr Ranđelović za "Novosti". - Bili smo presrećni, jer nismo mogli da verujemo da smo postigli rezultate koji svetskim naučnicima ne polaze za rukom 30 godina, odnosno da smo otkrili molekul koji zaustavlja nekontrolisanu aktivnost mutiranih RAS proteina, koji se nalaze u 30 odsto svih tumora i koji za posledicu imaju nekontrolisan ćelijski rast i deobu.

Foto Shutterstock

Univerzitet "Zemelvajs" u Budimpešti

Srpski naučnik i njegovi saradnici nastavljaju da tragaju za potencijalnim molekulima koji će da "gađaju" željenu mutaciju, kako bi bili napravljeni novi lekovi koji bi bili delotvorni protiv najsmrtonosnijih vrsta raka.

CILjNE TERAPIJE TUMORA

DOKTOR Ivan Ranđelović je osnovne i master studije završio na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smer Molekularna biologija i fiziologija sa specijalizacijom u oblasti eksperimentalne biomedicine. Kao stipendista Fondacije "Marija Kiri" doktorirao je na Medicinskom univerzitetu "Zemelvajs" u Budimpešti. Njegov naučni rad je usredsređen na pretkliničko istraživanje i razvoj lekova, prevashodno ciljne terapije tumora. Tokom karijere radio je i u naučnoistraživačkim i razvojnim centrima u Italiji i Finskoj.

Doktor Ranđelović uskoro dolazi u Beograd. Srpski naučnik održaće predavanje o "Strategiji pretkliničkog istraživanja potencijalnih terapeutika: prednostima saradnje i povezivanja akademije i industrije" u okviru Dana otvorenih vrata industrije, u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, 16. maja 2024. godine od 10 časova. Organizatori predavanja su Institut za Molekularnu genetiku i Genetičko inženjerstvo (IMGGI) i evropski projekat "Strimlajn". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!