ZANIMLJIVA IZLOŽBA ORUŽJA U GALERIJI VOJNOG MUZEJA NA KALEMEGDANU: Olovka i lula, a - pištolji

J. Matijević

25. 04. 2024. u 10:10

ČUVENI top "trešnjevac" koji su koristili Karađorđevi ustanici, lule i olovke pištolji, kombinovano oružje nož-pištolj iz 19. veka, dijamantska sablja vojvode Milana Obrenovića, PVO sistem "Strela 2M" koju su stručnjaci beogradskog ETF modifikovali tokom NATO agresije 1999..., deo su eksponata izložbe "Retko i improvizovano oružje iz zbirki Vojnog muzeja" otvorene u Galeriji Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

ЗАНИМЉИВА ИЗЛОЖБА ОРУЖЈА У ГАЛЕРИЈИ ВОЈНОГ МУЗЕЈА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Оловка и лула, а - пиштољи

Foto: Ministarstvo odbrane

Do 23. juna, posetioci će moći da vide oružje koje nije bilo u službenom naoružanju naše vojske ili širokoj upotrebi, od 16. veka, preko vremena vožda Karađorđa, knjaza Miloša, Prvog i Drugog svetskog rata do perioda odbrane otadžbine od agresije Alijanse 1999. Istovremeno, ova zanimljiva izložba mnogo govori i o onima koji su, svojom veštinom i umetnošću, umeli da i na prvoj liniji borbe poprave i unaprede postojeće oružje ili da ga izrade gotovo ni iz čega.

Foto: Vojni muzej

Nosi se u džepu, a efikasno je vatreno oružje

- Vojni muzej čuva više reprezentativnih primeraka oružja koje je bilo namenjeno kao poklon ili nagrada značajnim pojedincima. Izložene su puške koje su upravo u ovakvu svrhu izrađene za srpskog vojvodu Knićanina i kralja Milana Obrenovića. Tu su i luksuzne sablje koje su kao vid odlikovanja od ruskog imperatora dobili vojvoda Milan Obrenović 1810. i knez Arsen Karađorđević za iskazanu hrabrost tokom Rusko-japanskog rata - kaže Vuk Obradović, viši kustos Vojnog muzeja.

Foto: Vojni muzej

Lula - pištolj

Dodaje i da predmeti predstavljeni kao improvizovano oružje pokazuju inventivnost našeg čoveka.

Foto: Vojni muzej

Partizanski top iz 1942.

- Prikazane su partizanske bombe "cementuše" izrađene od betona, ali i puške pravljene kasnije, koje su kao municiju koristile lovačke metke. Delovi ovih pušaka rađeni su od običnih cevi za centralno grejanje - objašnjava Obradović.

Foto: Vojni muzej

 

SABLjE OBRENOVIĆA I DOBRNjCA

MEĐU izloženim oružjem ističe se zlatna sablja vojvode Milana Obrenovića koju mu je po preporuci ruskog izaslanika u Beogradu Konstantina Rodofinikina, uručio zapovednik ruske Dunavske armije, slavni knez Petar Ivanovič Bagration. On je, 3. janura 1810, pred postrojenom vojskom svečanio uručio sablje i gramate vojvodama Milanu Obrenoviću i Petru Dobrnjcu "za otličnu hrabrost i privrženost k Rusiji". Sablja ima pozlaćeni balčak izrađen u obliku "drške pištolja". Prvobitno je drška bila obostrano ukrašena sa po devet zelenih i crvenih dragulja. Na prednjoj strani nakrsnice, nekada takođe ukrašenoj draguljima, ugravirano je "za hrabrost" - kaže naš sagovornik. 

Posebno zanimljivi su eksponati koji su vrlo efikasno oružje maskirano u običan predmet.

Foto: Vojni muzej

Kombinovano oružje - nož i pištolj

- Reč je o olovci i luli pištolju. Koristili su ih pripadnici službe bezbednosti naše vojske koji su imali potrebu da budu naoružani u prostorima gde nije dozvoljeno ili u okolnostima gde bi posedovanje svakog drugog oružja privlačilo nepotrebnu pažnju. Olovka pištolj mogla se nositi u džepu, mogla je i da piše, a u rukama obučenog operativca postajala je vrlo efikasno vatreno oružje - objašnjava Obradović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)