ZNANJE IM PRELIVA, A NOVAC NEDOSTAJE: Neizvestan odlazak polaznika Centra za talente na takmičenje u Indoneziju

D. Matović

01. 06. 2024. u 07:00

POLAZNICI Regionalnog centra za talente "Nikola Tesla", njih petoro, izborilo se za učešće na Internacionalnoj konferenciji mladih naučnika društvenih nauka, ali je njihov odlazak na nezvanično svetsko prvenstvo još pod znakom pitanja. Iako su do danas polaznici centra osvojili 271 medalju na međunarodnim olimpijadama znanja i takmičenjima, novac za ovo nadmetanje koje se krajem avgusta održava na indonežanskom ostrvu Bali još nisu sakupili.

ЗНАЊЕ ИМ ПРЕЛИВА, А НОВАЦ НЕДОСТАЈЕ: Неизвестан одлазак полазника Центра за таленте на такмичење у Индонезију

Centar za talente

- Od ministarstava ne možemo da očekujemo sredstva, jer, kako kažu, nismo na vreme aplicirali. Tako da moramo da se snalazimo kako znamo i umemo - kaže za "Novosti" Nikola Srzentić, direktor Regionalnog centra za talente. - Kotizacija po učesniku je 650 dolara, avionska karta košta 1.600 evra, za vizu nam treba po 8.000 dinara. Kad se sve preračuna to je 1.594.116,57 dinara. Mi taj novac nemamo. Troškovi učestvovanja jesu veliki, ali uz podršku dobrih ljudi i društveno-odgovornih kompanija možemo da dobijemo priliku da mladi talenti još jednom predstavljaju Srbiju i naše vrednosti na svetskoj naučnoj sceni!

Centar za talente

Nedavno na takmičenju u turskoj njih sedmoro osvojili sedam medalja

Na Bali bi trebalo da otputuju učenici Strahinja Trivković iz Treće beogradske gimnazije, Jakov Đondović iz Matematičke gimnazije, Mina Maričić iz Filološke gimnazije, Dušan Mladenović iz pančevačke Gimnazije "Uroš Predić" i Denis Šabotić iz Pete beogradske gimnazije, a mentor bi bio profesor Mateja Opačić.

- U vreme epidemije kovida 19, učestvovao sam na ovom takmičenju, ali "onlajn". Voleo bih uživo da predstaljam svoju zemlju na takmičenju u oblasti nauke - kaže nam Denis Šabotić.

Denis je pobedio na takmičenju iz geografije u martu, a za svetsko prvenstvo sa kolegom Strahinjom Trivkovićem pripremio je rad o mogućnostima primene geotermalne energije. U istoj oblasti nadmetaće se i Žondović, dok će Maričićeva pokazati znanje iz psihologije, a Mladenović iz istorije.

Foto: K.Mihajlović

Nikola Srzentić

- Takmičenje je na engleskom jeziku - objašnjava Šabotić. - Ni to nam neće predstavljati problem, samo da sakupimo dovoljno novca za put. Zaista se nadam da ćemo uspeti da odemo, a obećavam da ćemo dati sve od sebe da svoje znanje i Srbiju predstavimo na pravi način.

Donacija

ONI koji žele da pomognu da naši mladi talenti otputuju na Bali mogu da uplate novac na račun 160-0000000356427-26. Primalac je Regionalni centar za mlade talente "Nikola Tesla", Dr Aleksandra Kostića 1, Beograd.

Polaznici Centra "Nikola Tesla" u Beograd su od 2012. redovni učesnici međunarodnih olimpijada znanja i internacionalnih takmičenja. Od tada nižu medalje. Nedavno je sedmoro njih na nadmetanju u Izmiru osvojilo sedam medalja!

- Kao i na svakom svetskom prvenstvu, takmičari će moći ne samo da pokažu znanje već i da upoznaju vršnjake iz celog sveta - ističe Srzentić. - Njihove radove ocenjivaće petočlani žiri za svaku naučnu oblast. Cilj i ovog takmičenja su promocija i popularizacija nauke, afirmacija naučnog i obrazovno-vaspitnog rada, omogućavanje učenicima srednjih škola da vide nivoe znanja i zahteve na međunarodnim takmičenjima i konferencijama.

Svake godine Centar "Nikola Tesla" angažuje više od 80 stručnjaka da kao mentori rade sa polaznicima u usko stručnim naučnim inastitucijama, fakultetima i laboratorijama.

- Iiskustvo rada sa nadarenom i talentovanom školskom decom i mladima nam govori da Srbija ima neprocenjiv kapacitet za napredak u nauci - zaključuje Srzentić.

Centar je nedavno dobio dve nagrade Grada Beograda, "Despot Stefan Lazarević" i "Svetislav Stojanović" za stvaralaštvo mladih u oblasti nauke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

15 GODINA OD SMRTI MAJKLA DŽEKSONA: NJegov sin objavio fotografiju uz teške reči