POD ZEMLJOM NAĐENI ARTEFAKTI IZ PRVOG VEKA: Stručnjaci paraćinskog Zavičajnog muzeja započeli arheološka iskopavanja u naselju Gloždak

Зорана Рашић
Zorana Rašić

14. 06. 2024. u 07:00

VEĆ nekoliko dana u naselju Gloždak u Paraćinu, na zahtev investitora koji tu gradi poslovni objekat, ovdašnji Zavičajni muzej obavlja arheološka iskopavanja.

ПОД ЗЕМЉОМ НАЂЕНИ АРТЕФАКТИ ИЗ ПРВОГ ВЕКА: Стручњаци параћинског Завичајног музеја започели археолошка ископавања у насељу Глождак

Foto: Z. Rašić

 Reč je o delu arheološkog lokaliteta u toj mesnoj zajednici koji je istraživan pre nekoliko godina u blizini poznatog marketa. Po Zakonu o kulturnom nasleđu obaveza investitora je da finansira zaštitne arheološke radove, pa je na terenu ekipa od desetak ljudi koja istražuje sondu na budućem parkingu.

- Radi se o lokalitetu iz prvog veka i početku romanizacije na ovom području. Već smo iskopali prve predmete, uglavnom keramiku koju vezujemo za Skordike, kao i rimsku keramiku. Od zanimljivijih nalaza, dosad smo pronašli nekoliko gvozdenih igala, rimski novac, jedno bronzano dugme, malu staklenu perlicu... Vrlo smo zadovoljni početnim rezultatima, a biće ih svakako još - priča Branislav Stojanović, direktor, koji se i sam vrlo često prihvata lopate.

Budući da su iskopavanja manjeg obima, pronađeni materijal će po završetku terenskog dela posla biti prenet u Muzej i odmah obrađen. Stojanović ističe da će posle pranja, sortiranja, obrade i dokumentovanja, ti nalazi biti čuvani u muzejskom depou, dok će neke posude možda biti poslate na rekonstrukciju, sa mogućnošću da postanu deo stalne postavke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!