VRANJANAC MARKO NIKOLIĆ KREĆE U NOVI HUMANITARNI PODUHVAT ZA TEŠKO BOLESNE MALIŠANE: Osvaja 2.500 km za aparat u KC Niš

Jelena Stojković

17. 07. 2024. u 13:09

SVOJEVRSNI triatlon podvižnik "Večernjih novosti" Marko Nikolić (36) započeće u septembru, kada će trčati, veslati i voziti bicikl kroz Srbiju i Crnu Goru da bi pomogao deci oboleloj od karcinoma.

ВРАЊАНАЦ МАРКО НИКОЛИЋ КРЕЋЕ У НОВИ ХУМАНИТАРНИ ПОДУХВАТ ЗА ТЕШКО БОЛЕСНЕ МАЛИШАНЕ: Осваја 2.500 км за апарат у КЦ Ниш

Foto: J.S.

Za najzahtevniju misiju ovaj master fizičkog sporta i vaspitanja iz Vranja, koji dugo živi i radi u inostranstvu, sprema se vrlo temeljno.

- Biće to jedan od najvećih poduhvata u Evropi koji će nositi ime "Za naše male heroje", kako bi im se obezbedilo kvalitetnije, bolje i lakše lečenje. Sve dogovore o preusmeravanju sredstava za decu koja se leče od najtežih bolesti obavio sam sa Nacionalnim udruženjem roditelja dece obolele od raka (NURDOR) - kaže Marko Nikolić.

Bilo je, objašnjava, raznih ideja za šta će biti utrošena sredstva kada se sakupe, ali je odlučeno da budu usmerena u niški Klinički centar (KC). 

Foto: Privatna arhiva

 

 

- Izborićemo se da se prikupi novac za KC u Nišu, tačnije da se Klinici za anesteziju obezbedi aparat za praćenje vitalnih funkcija u anesteziji. Trebaće nam više od 100.000 evra, ali verujem u dobro u ljudima. Ovaj aparat će prvenstveno služiti mališanima obolelim od karcinoma i nužna im je operacija, ali biće korišćen i za druge pacijente - kaže Marko i dodaje da će mu se pridružiti i Balša Zajić iz Crne Gore.

Njihov predstojeći poduhvat je vrlo rizičan i na njega bi se odlučilo malo ljudi, ali je, kaže naš sagovornik, i odličan način da se animira javnost.

PODVIŽNIK "VEČERNjIH NOVOSTI"

PRETHODNE Markove humane akcije su zadivile mnoge. Trčao je do Atine kako bi prikupio pomoć za lečenje bolesne bebe Teodore, potom je osvojio vrh Kilimandžara da sakupi novac za lečenje tri Vranjanke. Pre manje od godinu, trčao je kroz pustinju Maroka da pomogne Maksimu Milenkoviću (6) iz Niša, a ova akcija ga je uvrstila među podvižnike naše akcije "Najplemenitiji podvig godine". Nedavno je sa humanitarkom Tamarom Misirlić, takođe našom podvižnicom, bio u Africi i obezbedio vodu za više porodica. 

- Balša i ja ćemo veslati 200 kilometara od Ulcinja do Tivta, vozićemo bicikl 1.600 kilometara kroz Crnu Goru i Srbiju, i na kraju trčati kroz Srbiju 700 kilometara. Za 35 dana preći ćemo 2.500 kilometara. U svakom gradu ćemo animirati ljude da pošalju bar jedan SMS i govoriti o važnosti društvene zajednice u unapređenju lečenja naših malih heroja - kaže Marko. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!