BIĆE DOBRE "ROGE" ZA AJVAR: Najveći plod od 382 grama nagovestio dobru berbu uprkos velikoj suši

Z. Rajić

19. 08. 2024. u 12:07

POČETAK berbe crvene ajvaruše, po čijem je uzgoju "prestonica" Rusina u Srbiji nadaleko čuvena, obeležen je u subotu u Ruskom Krsturu kod Kule, 12. put, tradicionalnom gastronomskom, turističkom i privrednom manifestacijom "Dani krsturske paprike".

БИЋЕ ДОБРЕ РОГЕ ЗА АЈВАР: Највећи плод од 382 грама наговестио добру бербу упркос великој суши

Foto V. Racpeti

Miris ovog povrća širio se sa štandova, kao i kulinarskih punktova u centru sela, gde su se, u kazanima i na roštiljima, spravljala domaća jela sa paprikom kao neizostavnim sastojkom, začinom ili salatom - pasulj, svadbarski kupus, svinjski, ovčiji i riblji paprikaš, praseće i čobansko jagnjeće pečenje i, naravno, punjena paprika.

Sveže ajvaruša i babura, kao i one u teglama, pripremljene za zimnicu, uz ostalo sezonsko povrće, ali i voće, bile su izložene na štandovima i prodavane po povoljnim cenama.

Foto V. Racpeti

- Bilo je mnogo posetilaca iz raznih krajeva naše zemlje i regiona, a imali smo goste i iz Slovačke. Paprika je učinila da naše selo zauzme značajno mesto na turističkoj mapi Srbije - zadovoljan je Mihajlo Pašo, sekretar MZ Ruski Krstur i zamenik predsednika SO Kula.

Proizvođači su sa otkupljivačima obišli parcele, na kojima je ukupno oko 350 hektara pod ovim povrćem i razgovarali o ceni i plasmanu svoje ajvaruše, zvane roga.

- Suša i izuzetno visoke temperature oštetile su rod, ali se uprkos tome nadamo dobrom prosečnom prinosu od 45 do 50 tona po hektaru - rekla nam je Dušica Oros iz Udruženja paprikara u Ruskom Krsturu.

Foto V. Racpeti

Najava berićetne berbe je plod od 382 grama, kojim je proizvođač Elemir Nađ pobedio u izboru za najtežu papriku. "Dani krsturske paprike" su bili i svojevrsni vašar, na kojem su brojni izlagači nudili posetiocima raznovrsne proizvode domaće radinosti i starih zanata, kao i suvenire. Jozef Demiter iz Lalića je nagrađen za najbogatiji poljoprivredni štand, na kojem je izložio sveže voće i povrće i lavandu, a za najuređeniju i najraskošniju tezgu - sa ajvarom, zimnicom, prirodnim sokovima i namazima - priznanje je dobila porodična radionica "Marin špajz" iz Ruskog Krstura.

Dečji maskenbal i zaprege

MANIFESTACIJA posvećena krsturskom brendu je opštenarodna svečanost, koja je i ove godine uveličana dečjim maskenbalom u znaku paprike i defileom paradnih zaprega KK "Rusin" i gostiju ovog kluba, a završena je koncertom "Amadeus benda" i svirkom "Kucurskih bećara".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE PROKLETA JE AMERIKA: NBA liga se oglasila o Nikoli Jokiću (i ne samo o njemu)