SVET BI ZAĆUTAO BEZ RUSKE KNJIŽEVNOSTI: Profesor Marina Šaponjić niže priznanja u svetu i stvara državne šampione

D. Matović

29. 07. 2024. u 13:03

PROFESOR Marina Šaponjić iz Nove Varoši predaje ruski jezik gotovo četvrt veka, a punih 15 godina aktivno promoviše jezik na kome su pisali Puškin, Dostojevski, Ahmatova, Jesenjin... Dobitnica je prestižne "Puškinove nagrade" koju joj je za najbolji esej 2019. dodelila "Moskovska gazeta", kao i specijalne zahvalnice Slavističkog društva. A, Institut za međunarodnu saradnju i razvoj u Moskvi uvrstio ju je među 20 najboljih profesora ruskog jezika i književnosti van govornog područja Ruske Federacije. Uz to ove godine su četiri njene učenice postali državni šampioni na školskim takmičenjima iz ovog predmeta.

СВЕТ БИ ЗАЋУТАО БЕЗ РУСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ: Професор Марина Шапоњић ниже признања у свету и ствара државне шампионе

Privatna arhiva

Marina kaže da bi svet zaćutao bez ruske književnosti, utihnuo bez ruske muzike, ostao bez boja bez ruskog slikarstva:

- Ruski je jezik duše. To ne može da se shvati dok se ne čuju ili pročitaju u originalu dela svetske književnosti pisana na ovom jeziku. Teško mi je da pronađem dobru knjigu koja bi zadovoljila visoke zahteve koje sam čitajući ruske klasike postavila. Oni su surovo iskreni, ne ulepšavaju stvarnost. Njihova širina i dubina su me osvojile. Ruski je lep jezik, za mene najlepši. Bez Puškina ne bi bilo romansi. Jezičko bogatstvo je još impresivnije. Njihova ljubavna poezija ima neprevodivih reči. Teško mi je da objasnim značenje neke reči, a ona precizno opisuje stanje radosti i tuge. Nisam mitski rusofil, već izuzetno poštujem ruski jezik i kulturu.

Privatna arhiva

 

Istovremeno, ova cenjena profesorka vodi tihu, ali odlučnu borbu, jer su novovaroški đaci manje zainteresovani da uče jezik najveće slovenske zemlje. Marina to zna, ali ne posustaje.

- Deluje paradoksalno, ali ovo je najbolja i najgora godina u Novoj Varoši za ruski jezik - kaže Marina. - Najbolja jer su srednjoškolke Tamara Šaponjić, Sofija Vuković i Arijana Vejsilović, kao i osmakinja Anja Popadić, postale državni šampioni u poznavanju ruskog jezika, a najgora jer se za učenje ovog predmeta od petog razreda prijavilo samo 15 učenika i učenica od 65 četvrtaka koliko ih ima u OŠ "Živko Ljujić". I dalje mi nije jasno zašto je malo dece zainteresovano. Kao profesor sam razočarana, jer su moji đaci od 2009. uvek među najboljima na svim takmičenjima. Idu na master studije u Moskvu, odlaze na razne specijalizacije. Nekoliko njih je završilo građevinski fakultet i zahvaljujući znanju ruskog jezika zaposlilo se u uspešnim ruskim firmama. Rusi su samo u Beogradu otvorili više od 500 firmi.

Privatna arhiva

Da otkriju lepotu književnosti

UČENjE stranih jezika u školama je, nažalost, ispolitizovano. Deca, opčinjena brzim tehnologijama i trenutnim zadovoljstvima, često ne vide vrednost u učenju jezika koji im se čini teškim. Trudim se da moji đaci ne uče samo jezik, već i da otkriju lepotu književnosti i dubinu ljudske duše.

Otkriva nam profesorka i da je još jednom ruski jezik bio u krizi u Novoj Varoši. Opštinsko rukovodstvo je 2001. pokrenulo inicijativu da se ovaj predmet izbaci iz nastave, uz obrazloženje da je primerenije da deca uče engleski zato što se država okreće ka Zapadu, prosperitetu i reformama.

Privatna arhiva

 

Ambasador

 

KADA sam prvi put otišla u Rusuju bila sam podložna stereotipima koje sam očekivala. Ali, iznenadila me je mnogo čime. Rusi se oduševe kad čuju da govorite njihov jezik, a još više se obraduju kad čuju da ste nastavnik. Govorili su mi da sam ambasador njihove kulture.

Iako je dobila priznanja u svetu, u Novoj Varoši su izostala.

- Nikad nisam dobila priznanje na nivou grada i opštine. Dostojevski je rekao: "Ako si dao i očekuješ da ti bude vraćeno, nisi dao nego si prodao". Deca su doskoro rado birala ruski za drugi strani jezik, jer sam im utabala put da idu u razne škole jezika u Moskvi, u jezičke kampove, da putuju i da se usavršavaju. Svake godine kažem da neću više da se bavim time, ali ne mogu bez dece. Kako da im ne pomognem da otputuju u Rusiju, kada mi sami donesu tekst konkursa?!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZABORAVLJENA SRPSKA IMENA: Pogledajte kako su se zvali naši preci prema turskom popisu iz 1455. godine (FOTO)