KRIVIČNA PRIJAVA SANIJI AMETI: Osude švajcarske javnosti na skandal Albanke poreklom sa KiM koja je pucala u sliku Bogorodice i Hrista

J. Matijević

11. 09. 2024. u 11:32

ŠVAJCARSKA političarka Sanija Ameti, rodom sa Kosova i Metohije, podnela je juče ostavku na mesto Lidera Leberalno zelene partije u Cirihu nakon skandala sa fotografijama koje je objavila na društvenoj mreži "Instagram", a na kojima se vidi da je kao metu za vežbanje gađanja iz pištolja koristila sliku Bogorodice sa Hristom.

КРИВИЧНА ПРИЈАВА САНИЈИ АМЕТИ: Осуде швајцарске јавности на скандал Албанке пореклом са КиМ која је пуцала у слику Богородице и Христа

Foto: Printskrin/"Instagram"

Reagovala je i omladinska grupa Švajcarske narodne partije koja je podnela krivičnu prijavu protiv nje zbog kršenja slobode veroispovesti.

Ova pravnica, advokat, marketinški konsultant, i visoki funkcioner Liberalno zelene partije, po izbijanju skandala i oštre reakcije mnogih organizacija i hrišćanskih crkava, brzo je izbrisala objavu i pokušala je da se izvini, ali je njeno "izvinjenje" bilo zapravo cinično i podrugljivo:

- Kao šablon za snimanje na 10 metara, bili su mi potrebni motivi koji su bili dovoljno vidljivi. Pri ruci sam imala samo Koller katalog, koji je bio dovoljno velik. Nisam obraćala pažnju na sadržaj slika. To nije bilo u redu. Zaista mi je žao ako sam nekoga povredila - napisala je kasnije Ametijeva.

Ametijeva se, inače, u prištinskom izdanju novine "Bota sot" (u vreme Jugoslavije osnovana kao glasilo separatističke albanske dijaspore u Švajcarskoj) ranije predstavila kao Albanka sa Kosova rođena 1992. i čiji su roditelji 1995. morali da pobegnu od srpskog terora. Nekoliko godina, unazad, ona, međutim, u švajcarskim medijima demantuje albansko poreklo, već samo potvrđuje da ima rodbinu na KiM, kod koje često odlazi, a govori da su njeni roditelji "kao muslimani" navodno morali da pobegnu od "srpskih agresora" iz BiH 1995. Često u javnosti ponavlja i patetičnu priču o životu njene porodice u izbegličkom kontejneru. No, podaci iz zvanične biografije ukazuju da nije živela oskudno, niti je bila diskriminisana: 2011. završila je srednju Kantonalnu školu u Cirihu, potom studirala pravo na Univerzitetu u Cirihu, a doktorske studije o sajber bezbednosti pohađala je na Univerzitetu u Bernu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVE VREDNE SAVETE NEĆETE NAĆI NI NA JEDNOM KURSU