I MEHANIZAM ZA SAT PRAVIĆEMO U SRBIJI: Duško Radmilo iz Čuruga rešen da zaokruži izradu prvih naših unikatnih i luksuznih ručnih časovnika

Z. GRUMIĆ

17. 09. 2024. u 12:47

TEŠKO je u Srbiji doći do mašina za izradu satova, a posebno do sticanja znanja i usavršavanja za taj posao, kao što je to slučaj u Švajcarskoj ili nekim drugim razvijenijim zemljama. Ali, mi Srbi smo, Bogu hvala, nadaren narod, tako da nam nije ništa strano niti teško kad nešto zaista hoćemo da uradimo.

И МЕХАНИЗАМ ЗА САТ ПРАВИЋЕМО У СРБИЈИ: Душко Радмило из Чуруга решен да заокружи израду првих наших уникатних и луксузних ручних часовника

Pres služba Pokrajinske vlade

Ovako, za "Novosti", govori Duško Radmilo, osnivač i vlasnik zanatske časovničarske radnje "Monte Kristo" u Čurugu, u kojoj je ne tako davno proizveden prvi srpski ručni mehanički sat i to ručno, pa je zato taj unikatni liksuzni primerak pod nazivom "lazar" prodat za nekoliko hiljada evra.

Foto: Pokrajinska vlada

 

- To je luksuzan sat koji se radi ručno. Čovek mora da uloži mnogo truda, znanja, veštine pa i novca, da bi ga napravio - objašnjava Radmilo. - Tom svom prvom unikatnom satu dao sam ime po srpskom monahu Lazaru koji je, kako je zabeleženo u istorijskim spisima, 1404. godine napravio prvi toranjski sat u Moskvi po nalogu kneza Vasilija, a drugi isti takav primerak nalazi se u Hilandaru.

Foto: Pokrajinska vlada

 

Duško, student teologije, samouki časovničar mlađe generacije, ambicioznao nastavlja da se usavršava i razvija svoj porodični posao. Veruje i da bi mogao, za oko dve godine, da kompletira izradu ručnog sata ovde u Srbiji.

INSPIRACIJA - DIMIN GROF

NAZIV firmi Duško je dao po čuvenom romanu Aleksandra Dime "Grof Monte Kristo", koji mu je omiljena knjiga iz detinjstva:

- Firma koju sam osnovao je za mene to neko ostrvo s blagom koje, naravno, ne predstavlja novac, nego moju radost i sreću da sam uspeo da ostvarim želju. Planiram i da napravim seriju satova drugačijeg dizajna, kao i da pored muških, radim i ženske satove u seriji limitiranih modela. 

- Cilj mi je da osim kućišta, brojčanika, narukvice, kopče i svega ostalog napravim i satni mehanizam. Zasada u naše satove ugrađujemo švajcarski popularni "traktor" mehanizam, a nadam se da ćemo uskoro imati i potpuno srpski mehanizam - kaže nam Radmilo, napominjući da mu u poslu pomažu prijatelji-saradnici, koji završavaju zlatarski deo posla, kutije i još ponešto.

Foto: Pokrajinska vlada

 

Firma "Monte Kristo" nastala je, kako kaže, još u njegovom detinjstvu, kada je svoju strast prema sitnim delovima časovnika i drugim mehanizmima pretočio u jednostavnije, pa sve složenije popravke, da bi tokom godina veštine usavršio, prikupljajući znanja odakle god je mogao. S vremenom je dolazio i do neophodne opreme, što je trajalo, sveukupno, oko šest godina da bi danas mogao, ovde u Čurugu, da proizvodi naš domaći sat.

- Niko pre kod nas nije dospeo do te granice. Prvi sam koji je, sa sigurnim stavom sve to odradio i siguran sam da ću to raditi, Bože zdravlja, ceo svoj život, ovde u Srbiji - ističe mladi časovničar.

Foto: Pokrajinska vlada

 

Duško Radmilo je i porodični čovek koji sa suprugom Irinom ima četvoro dece: Teodoru, Katarinu, Oliveru i Serafima. Kaže i da je veoma srećan što svoj posao može uspešno da obavlja u Srbiji.

PODRŠKA POKRAJINSKE VLADE

DUŠKA Radmila je u ponedeljak posetio Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, ističući pritom veliki značaj ove porodične firme koja, kako je izjavio "Novostima", promoviše srpsku tradiciju kroz tradicionalne zanate.

- Ovo je porodična, stabilna firma koja svoju delatnost povezuje i sa pravoslavnom tradicijom, što čitavoj priči daje dodatnu vrednost. Satovi iz ove radnje naći će se na svakoj sajamskoj manifestaciji na kojoj učestvuje i koju organizuje Pokrajinski sekretarijat - poručio je Ivanišević, obećavši budžetsku podršku i drugima u Vojvodini koji se bave autentičnim delatnostima i mogu da ravnopravno pariraju onima u svetu sa sličnom proizvodnjom, kako bi i šira zajednica saznala šta mi to sve imamo u Srbiji. 

Foto: Z. Grumić

Duško Radmilo

- Mogao sam da radim i u drugim zemljama, poput Švajcarske ili Nemačke, ali to onda nema tu draž. Jer, ipak, mi treba da imamo svog proizvođača satova - dodaje naš sagovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA JE STVAR BITI ŠAMPION OVOG TURNIRA! Karlos Alkaraz ni sam ne veruje u ono što je rekao