ODAN SRPSTVU I U ZLA VREMENA: U Sremskim Karlovcima, pre 240 godina, Petar Cetinjski hirotonisan za mitropolita crnogorskog i brdskog

V. KADIĆ

15. 10. 2024. u 13:24

UOČI praznika Pokrova Presvete Bogorodice, pre ravno 240 godina, u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Sremskim Karlovcima, za mitropolita crnogorskog i brdskog hirotonisan je Petar Prvi Petrović Njegoš - Sveti Petar Cetinjski. U prisustvu još trojice srpskih episkopa hirotoniju je obavio mitropolit Mojsije (Putnik).

ОДАН СРПСТВУ И У ЗЛА ВРЕМЕНА: У Сремским Карловцима, пре 240 година, Петар Цетињски хиротонисан за митрополита црногорског и брдског

Foto A. Vujović, Vikipedija

Odluka da zbog postavljanja u čin mitropolita crnogorskog, preko Trsta ode do Sremskih Karlovaca, bila je i potvrda odanosti srpstvu i u zla vremena kao i Pećkoj patrijaršiji koju su još 1766. sa drugim srpskim manastirima i eparhijskim centrima nasilno preuzeli, ukinuli i sebi prisvojili predstavnici Carigradske patrijaršije. Crnogorska mitropolija nikako se nije mirila sa nasilnim ukidanjem Pećke patrijaršije, a i narod je na ukidanje Pećke patrijaršije gledao kao na nešto nasilno, neprihvatljivo, privremeno, neželjeno i neprirodno. U to vreme Karlovačka mitropolija je od drugih pravoslavnih crkava bila prepoznata kao naslednica Pećke patrijaršije i kako je i sam Petar Cetinjski pisao "ali, samo dotle dokle Turci vladaju Srbijom".

Od tog rukopoloženja veze prestonog Cetinja i Sremskih Karlovaca postaju velike, brojne i neraskidive, kao i dveju mitropolija - Cetinjske i Karlovačke. A, upravo na godišnjicu hirotonisanja Petra Prvog Petrovića u mitropolita crnogorskog i brdskog u Sremskim Karlovicima, mitropolit sremski Vasilije primio je mr Aleksandra Vujovića, profesora Cetinjske bogoslovije.

- Za svetitelje Božje ne postoje granice, oni su ti koji spajaju i mesta i gradove i zemlje. Jedan od onih koji spaja Crnu Goru i Srbiju, koji spaja Cetinje i Sremske Karlovce jeste i Sveti Petar Cetinjski - kaže mr Aleksandar Vujović.

Vladika Vasilije i Aleksandar Vujović, Foto privatna arhiva

Dodaje i da, kako tada tako i danas, Cetinje i Sremske Karlovce spajaju dve drevne mitropolitske katedre Srpske pravoslavne crkve.

- U Sremskim Karlovcima osim brojnih znamenitosti nalazi se i deo svešteničke odežde, felon Svetog Petra Cetinjskog, u kojem je poslednji put služio Svetu liturgiju jerejskog čina - naglašava Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTERAO IH U PENZIJU: Vilander o rivalstvu Đokovića sa Nadalom i Federerom