ZA 30. ROĐENDAN DEFILE 3.000 LJUDI: Banjaluka pripremila bogat program trodnevnog obeležavanja Dana RS i tri decenije od njenog osnivanja

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 01. 2022. u 10:00

PROSLAVA Dana Republike Srpske i 30. rođendana RS, trajaće tri dana. Sve počinje u subotu, 8. januara, u 10 časova u Banjaluci, kada će na groblju Sveti Pantelija biti položeni venci na Spomenik poginulim borcima Vojske RS.

ЗА 30. РОЂЕНДАН ДЕФИЛЕ 3.000 ЉУДИ: Бањалука припремила богат програм тродневног обележавања Дана РС и три деценије од њеног оснивања

Foto D. Pozderović

U podne, 9. januara, počinje glavni događaj i svečani defile oko 3.000 predstavnika boračkih udruženja, sportista, vatrogasaca, studenata, članova kulturno-umetničkih društava... Proslava se nastavlja bogatim programom i u ponedeljak.

Osim svečane akademije, kao i dodele odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, u devet gradova Srpske biće održani i koncerti na trgovima.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da na proslavu Dana Republike Srpske i 30 godina njenog postojanja, dolaze predstavnici Rusije, Kine, Srbije, te istakao da će ove godine biti još više gostiju i prijatelja koji su privrženi pravu da Srpska bude ono što jeste.

On je naglasio da je do famozne odluke "inkvizicionog i antisrpskog" Ustavnog suda BiH koja se tiče 9. januara, na obeležavanje Dana Republike Srpske dolazio i visoki predstavnik, a da se nakon te odluke sve promenilo:

- Kada su ukidali Dan Republike Srpske rekli su da to vređa osećanje muslimana. To nije tačno! Skupština se desila, slučajno ili namerno, 9. januara 1992. na verski praznik posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu. Mi ostajemo pri tome, to je činjenica.

On je istakao da je u proteklih 30 godina sve bilo protiv Republike Srpske, ali da je ona opstala. Dodik je naglasio i da o tome kakva je BiH govori i to da narodi koji tamo žive nemaju nijedan zajednički praznik.

Srpski član Predsedništva BiH, takođe, poručio je da se Srpskoj više silom ništa ne može nametnuti, te istakao da vrhuncem njegove karijere smatra optužnicu za "udruženi zločinački poduhvat" da navodno ruši BiH. Dodik je rekao da veruje da će se BiH raspasti na miran način iz formalnih i suštinskih razloga, a jedino što bi u tom slučaju moglo da ostane bila bi Srpska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)