MLINARIMA SKUPO 82 FENINGA: Iz Bijeljine upućen poziv premijeru i ministrima na hitan sastanak zbog usaglašavanja cene pšenice

V. Mitrić

30. 06. 2022. u 09:51

NAKON što predstavnici Gradske uprave Bijeljina, Agrarnog fonda, mlinari i poljoprivrednici, ni posle drugog sastanka nisu uspeli da se dogovore o otkupnoj ceni pšenice, Gradska uprava Bijeljina uputila je predsedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisu Pašaliću i ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staši Košarcu poziv za hitan sastanak, zbog rešavanja tog problema.

МЛИНАРИМА СКУПО 82 ФЕНИНГА: Из Бијељине упућен позив премијеру и министрима на хитан састанак због усаглашавања цене пшенице

Foto B. Milošević

- Ministri Pašalić i Košarac potvrdili su dolazak u Bijeljinu 4. jula, a odgovor iz Kabineta predsednika Vlade Radovana Viškovića još čekamo - kažu u GU Bijeljina.

- Cena pšenice od 82 feninga, koju su predložili poljoprivrednici, neprihvatljiva je mlinarima, dok se, istovremeno, poljoprivrednicima ne isplati da je prodaju jeftinije, zbog velikog rasta cena goriva i repromaterijala. Aktuelna svetska ekonomska kriza dodatno je otežala ionako loš položaj naših poljoprivrednih proizvođača i zato je neophodno da im republičke institucije posvete više pažnje.

Foto V. Mitrić

U Semberiji, najvećoj žitnici u Republici Srpskoj i BiH, zasejano je pšenice na oko 14.000 hektara, što je više od 30 odsto od ukupnih površina pod ovom kulturom u Srpskoj, tako da, ističu u GU Bijeljina, "nesumnjivo, ovaj kraj zaslužuje bolji tretman viših nivoa vlasti i veća novčana ulaganja".

- Grad Bijeljina je, imajući u vidu naporan rad i život semberskog ratara, pružio maksimalnu podršku ovim vrednim ljudima, obezbeđujući povećanje agrarnog budžeta sa 1,5 miliona konvertibilnih maraka na 1,7 miliona, čime je obuhvaćen i veći iznos subvencija za pšenicu sa prošlogodišnjih dva na tri feninga po kilogramu, kao i niz drugih finansijskih povećanja za razne vidove proizvoda - poručuju iz GU Bijeljina.

Nema ovlašćenja ima dobru volju

RAZVOJ poljoprivrede u nadležnosti je viših nivoa vlasti, a ne lokalnih zajednica, tako da Gradska uprava nema ovlašćenja u vezi sa određivanjem cene pšenice. Sastanci koje je rukovodstvo Grada organizovalo sa poljoprivrednicima i mlinarima, samo je gest dobre volje da se pronađe najbolje rešenje - kažu u GU Bijeljina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima