KONOBARA NI ZA LEK: U jeku sezone nedostatak radne snage u ugostiteljstvu Srpske dostiže vrhunac

T. CVIJETIĆ/ D. CURAĆ

06. 07. 2022. u 11:19

NEDOSTATAK radne snage je evidentan u čitavoj Srpskoj. Glad za radnicima je evidentna u svim sferama, a posebno se to održava na sektor ugostiteljstva, gde poslodavci traže radnike svakodnevno, ali bezuspešno.

КОНОБАРА НИ ЗА ЛЕК: У јеку сезоне недостатак радне снаге у угоститељству Српске достиже врхунац

U lokalima nedostaje radna snaga, Foto D. Pozderović

Pored letnje sezone kada masovno konobari beže na Jadran, drugi razlog je kako kažu sagovornici "Novosti" niska primanja i odnos poslodavaca.

Željko Tatić, predsednika Udruženja ugostitelja, ističe da ugostiteljski lokali niču na svakom koraku iako nema radne snage.

- Ulaže se ogroman novac u opremanje lokala, a škrtare na ljudima, na radnicima.

Ukoliko žele kvalitetan ugostiteljski objekat moraju da dovedu kvalifikovane ljude - naglašava Tatić.

Napominje da je potrebno postaviti stvari na zdrave noge, kako bi mladi ostali u Srpskoj i ističe da 80 odsto konobara nije kreditno sposobno.

- Konobari ne mogu da kupe sebi stan jer nisu kreditno sposobni, prijavljeni su na određeno, na dva, tri meseca. Potrebna su im primanja od kojih se može živeti - kaže Tatić.

Poslodavci u ugostiteljskim objektima u Trebinju i ove sezone suočeni su sa problemom radne snage. Priznaju da nisu konkurentni kolegama u Dubrovniku, a to obrazlažu većim cenama i prometom na hrvatskom primorju.

Na drugoj strani, Trebinjci koji rade u Dubrovniku, a kojih je sve više, ne kriju da su bolji uslovi i mnogo veća plata prvenstveni razlozi zbog čega se mladi ljudi u sve većem broju odlučuju na rad u Hrvatskoj. Jedan od njih je Radoš Radović, koji je fakultetski obrazovan, ima i pripravnički staž, ali nije uspeo doći do posla u svojoj struci.

- Ključni razlozi su upravo uslovi rada, mnogo veća plata i sav ostali tretman koji radnik ima. Slobodni dani su zagarantovani i plaća se prekovremeni rad - istakao je Radović.

USLOV SIGURAN POSAO I PLATA

KAKO kaže Željko Tatić, uslov da bi se radnici zadržali u Srpskoj je da imaju siguran posao, i da platu primaju preko tekućeg računa.

- Zašto još uvek u BiH imamo koverte, to je problem. Pola plate na račun pola u kovertu, a želimo da živimo u legalnoj državi - naglasio je Tatić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći