SMETA IM DAN REPUBLIKE SRPSKE, A NA "ALAHU EKBER" ĆUTE: Oštre osude iz RS na sramno okupljanje u Bužimu (VIDEO)

Novosti online

12. 01. 2023. u 13:02

IZ Republike Srpske stižu osude i zahtevi za procesuiranje odgovornih za najnovija okupljanja pripadnika bošnjačkih udruženja pod zastavom tzv. Armije RBiH u Bužimu, koji su uzvikivali "Alahu ekber", uvrede na račun Srba i Republike Srpske i nosili ratne zastave. Dok se federalni mediji bave Danom Republike Srpske i pljuvanjem istog, na ratne pokliče i uznemirujuće prizore iz Bužima vešto ćute.

СМЕТА ИМ ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, А НА АЛАХУ ЕКБЕР ЋУТЕ: Оштре осуде из РС на срамно окупљање у Бужиму (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Fejsbuk

 - Okupljanje bošnjačkih udruženja u Bužimu pod zastavama takozvane Armije BiH i uz pokliče 'Alahu ekber' potvrda je kontinuiteta ponašanja Bošnjaka, i to ne samo u tom mestu već i u drugim delovima FBiH, a kažnjavanje takvih skupova bila bi najbolja preventiva - izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

On je rekao da jučerašnje okupljanje u Bužimu predstavlja poruku mržnje i potvrđuje da u FBiH i dalje živi ideja da je dozvoljeno ubijati i proterivati Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

- Bošnjaci na taj način proizvode traumu kod srpskih logoraša i porodica koje su pod tim pokličem pretrpele najgore oblike torture kod žrtava. Pod tim pokličima su i odsecane srpske glave na ozrensko-vozućkom ratištu i ubijani Srbi u ratu u BiH - rekao je Kojić u izjavi za Srnu.

Ističe da takve poruke ne mogu doprineti pomirenju i suživotu, već izazivaju uznemirenost srpskih žrtava rata i njihovih porodica u Republici Srpskoj i mogu da se protumače kao loše poruke za budućnost.

Rajlić - Šta oni nama poručuju, da će nas tući, progoniti?

Predsednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić zatražila je od pravosuđa BiH da hitno procesuiraju odgovorne.

- Nejasno je šta radi pravosuđe BiH. Pre nekoliko godina su podnesene prijave zbog ovih događaja, ali još niko nije odgovarao. Da je neko tada procesuiran, ovakve stvari se ne bi ponavljale - rekla je Rajilićeva.

Rajilićeva kaže da je događaj u Bužimu veoma loša poruka za mir i suživot, opstanak i napredak BiH.

- Ponovo se šalju ratne poruke, a očigledno je da nekim ljudima nije dovoljno što žive u miru. Stalno traže rat. Šta oni nama poručuju, da će nas tući, progoniti? Od toga nema ništa, to su prazne priče usijanih glava - navela je Rajilićeva.

Radanović - Bužim u proteklom ratu naseljavali Srbi, koji su proterani uz brojne zločine

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je da je cilj okupljanja u Bužimu zastrašivanje malobrojnih Srba koji su se tamo vratili nakon poteklog rata ili imaju takvu nameru, te pozvao nadležne da procesuiraju odgovorne. Radanović je naveo da su naselja u neposrednoj blizini Bužima u proteklom ratu naseljavali Srbi, da su u ratu sela popaljena, a narod proteran uz brojne počinjene zločine.

On smatra da je reč o kršenju prava ljudi na povratak, kršenju Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i Krivičnog zakona FBiH.

Podsećamo, u Bužimu su se juče okupila bošnjačka udruženja pod zastavom takozvane Armije BiH, koji su uzvikivali "Alahu ekber", uvrede na račun Srba i Republike Srpske, te nosili ratne zastave. Posebno zabrinjava činjenica da su učesnici ovog skandaloznog skupa bili deca i mladi, kao što se može videti na videu postavljenom na Fejsbuk stranici Udruženje "Nanićevi Bužimljani".

Ono što je sramno je da ovo nije prvi put, već da im pozivanje na linčovanje Srba predstavlja tradiciju, na koju su svi nemi i ćute. Dok se federalni mediji bave Danom Republike Srpske, koji se obeležava dostojanstveno i uz poruke mira, pravo je pitanje kakve to poruke šalje marš u Bužimu kojim se obeležava godišnjica akcije "Munja"?!

Slike ratnih uniformi i "zelenih beretki", kao i prethodnih godina, izgledali su uznemirujuće. U Tužilaštvu BiH vodi se istraga zbog sličnih okupljanja u Bužimu iz prošle godine.

BONUS VIDEO: KURTIJEV MINISTAR NIPODAŠTAVA SRBE: Našem narodu nudi udruženje Dživdžan umesto ZSO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)