BICIKLISTIČKA STAZA POVEZUJE SARAJEVO I PALE: Dvotočkaši bivšom prugom "Ćiro"

M. REGOJE

21. 03. 2023. u 12:23

USKORO će biti raspisan tender za izbor izvođača za izgradnju biciklističke staze, duge 15 kilometara, koja će povezivati Sarajevo i Pale, a vodiće se trasom nekadašnje, poznate, uskotračne pruge "Ćiro".

БИЦИКЛИСТИЧКА СТАЗА ПОВЕЗУЈЕ САРАЈЕВО И ПАЛЕ: Двоточкаши бившом пругом Ћиро

Privatna arhiva

Radi se o zajedničkom projektu gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo, i opština Istočni Stari grad, Pale i Stari grad Sarajevo.

- Kao Gradska uprava potpisali smo sporazum sa partnerima i preuzeli obavezu za sprovođenje tenderske procedure za izradu glavnog projekta - kaže gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Dodaje da su dobili obaveštenje od Delegacije EU da oni kreću u pripremu tendera za nabavku izvođača, dok njima ostaje obaveza obezbeđivanja građevinske dozvole.

Ćosić ističe da je ovo za Istočno Sarajevo veoma značajan projekat, koji će umnogome promeniti sliku u oblasti letnjeg turizma i razvoja biciklizma, kao i u oblasti promocije zdravog života u Istočnom Sarajevu.

OD EVROPSKE KOMISIJE MILION KM

EVROPSKA komisija će za izgradnju biciklističke staze obezbediti milion maraka, dok će potpisnici Memoranduma, opštine i gradovi, finansirati projektno-tehničku dokumentaciju od 100.000 do 150.000 KM. Veći deo te trase, oko 10 kilometara, pripada gradu Istočno Sarajevo, i opštinama Istočni Stari grad i Pale.

- U narednim fazama cilj je da stazu produžimo do Jahorine, kao i da izgradimo mrežu biciklističkih staza obroncima Jahorine i Trebevića, što će u kombinaciji sa izgradnjom planiranih gondola iz Pala i Istočnog Novog Sarajeva činiti kompletan i veoma atraktivan turistički sadržaj - kaže prvi čovek Istočnog Sarajeva.

Staza će biti pozicionirana starom trasom pruge "Ćiro" Sarajevo-Pale koja je smeštena na obroncima Trebevića, prateći korito reke Miljacke.

Prva polazna tačka iz opštine Stari grad Sarajevo biće od Većnice, zatim Benbaše i šetališta Dariva, do Kozje ćuprije i "Vrela života".

Druga polazna tačka biće stara železnička stanica na Bistriku, koja će takođe voditi do lokaliteta "Vrelo života".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili