LUKAČ PROGLAŠEN KRIVIM ZA UDARANJE STANIVUKOVIĆA: Bivši ministar osuđen na kaznu od 300 KM

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 03. 2023. u 07:00

DRAGAN Lukač, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, osuđen je u Osnovnom sudu na novčanu kaznu od 300 KM zbog udaranja Draška Stanivukovića na Posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske 23. decembra 2019. godine.

ЛУКАЧ ПРОГЛАШЕН КРИВИМ ЗА УДАРАЊЕ СТАНИВУКОВИЋА: Бивши министар осуђен на казну од 300 КМ

Lukač i Stanivukovuć, Foto printskrin RTRS

Lukača je sud oglasio krivim za krivično delo telesna povreda, dok je za ugrožavanje sigurnosti Stanivukovića oslobođen krivice.

Sud je ocenio da nije dokazano da je optuženi počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti, ali da je počinio telesnu povredu.

Ovom nepravosnažnom presudom Lukač je dužan da plati sudske troškove od 1.000 maraka.

Presudu je izrekao sudija Zoran Milojica. Prema optužnici, sve se odigralo u skupštinskoj sali tokom prenosa na RTRS plus i BN televiziji 23. decembra 2019. tokom sednice NS RS na kojoj se raspravljalo o Programu reformi BiH.

ŽALBA

TUŽILAC Sanja Guzina najavila je da će uložiti žalbu na ovakvu presudu. Lukač i njegov branilac nisu prisustvovali izricanju presude, što je zakonom dozvoljeno.

- Oštećeni Stanivuković je predsedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću dao zastavice sa oznakom NATO, koje je premijer polomio i bacio na pod. Nakon toga Lukač je Stanivukoviću uputio pretnju rečima: "I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako... inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovde danas" - navodi se u prvoj tački optužnice po kojoj je Lukač oslobođen.

Dodaje se da je to kod Stanivukovića izazvalo osećaj ugroženosti i straha za sopstveni život.

U drugoj tački, po kojoj je osuđen, navodi se da je Lukač više puta sa govornice pozvao Stanivukovića da dođe do njega.

- Kada mu je oštećeni prišao optuženi mu je uputio reči: "Još jednom, još jednom majmune", nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u predeo lica, na koji način mu je naneo telesnu povredu na donjoj usni - navodi se u optužnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)