KASNI SETVA KUKURUZA Semberski ratari u problemu ove sezone

B. Milošević

29. 04. 2023. u 10:30

OVIH dana, na izmaku aprila, semberskim ratarima najvažnija vest na televiziji je meteorološka prognoza vremena. Kišno proleće i niske temperature ne dozvoljavaju ulazak mehanizacije na blatnjave parcele, pa setva kukuruza već sada kasni 15 dana od optimalnog roka.

КАСНИ СЕТВА КУКУРУЗА Семберски ратари у проблему ове сезоне

Foto: B. Milošević

Kiša je pogodovala samo bujanju korova, pa to iziskuje dodatnu obradu, koja će još više poskupeti i onako skupu setvu.

Dr Dragan Zarić, rukovodilac stručnih službi pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske, podseća da je u prethodnim danima palo više od 10 litara kiše po kvadratnom metru, i samo na peskovitim, propusnim zemljištima pored Drine, moguća je setva kukuruza.

- Ove godine planirano je da se u Semberiji kukuruzom zaseje oko 25.000 hektara, a setva je tek počela. Prethodnih godina,kada su postojali optimalni uslovi za setvu, u ovom periodu, kukuruz je već imao tri pera. Fizički je nemoguće pripremiti zemljište za kvalitetnu setvu, jer je već na dubini od pet centimetara blato - kaže Zarić, i dodaje da će jesenja berba pokazati koliko je ovo kašnjenje uticalo na prinose i kvalitet roda.

A, dotle, poljoprivrednicima ostaje da gledaju u nebo, i biraju šta je manje zlo - obilne padavine kad im vreme nije, suše, led ili oluje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove