MATURANTIMA PO 100 KM: Lokalne zajednice u Istočnom Sarajevu priskaču u pomoć srednjoškolcima

M. REGOJE

30. 05. 2023. u 18:55

U OVOM periodu godine većina roditelja koji imaju maturante se hvataju ukoštac sa kupovinom, čak i najosnovnijih stvari koje su potrebne da mladi ljudi proslave jedno od najvažnijih događaja u svojim životima.

МАТУРАНТИМА ПО 100 КМ: Локалне заједнице у Источном Сарајеву прискачу у помоћ средњошколцима

Mariana Regoje

S obzirom na porast cena svih roba i usluga, iznos koji je potreban je premašio prosečna mesečna primanja jednog domaćinstva u Srpskoj.

- Imali smo maturanta pre par godina, bilo je teško i tada obezbediti sve što prati matursko veče, ali, ove godine je iznos koji je potreban premašio sva očekivanja - kaže Dragan, otac maturanta iz Istočne Ilidže.

Marica, koja ove godine sprema dve maturantkinje, kaže da su morali uzeti pozajmicu iz banke.

- Dve haljine, dva para cipela, frizure, šminka, manikir, sve to zahteva proslava maturske večeri, ali i džeparac koji svaki maturant mora imati - kaže Marica, i dodaje da dve prosečne plate u njihovoj kući te troškove ne mogu da isprate, pa su bili primorani uzeti pozajmicu u banci.

Potrebno, prosečno, oko 1.000 KM

DA bi se ove godine spremio jedan maturant srednje škole za matursko veče potrebno je prosečno oko 1.000 KM, što je ogroman udarac na džepove roditelja, koji se već uveliko suočavaju sa poskupljenjima i inflacijom.

Sa platama koje ostaju na istom nivou i cenama koje gotovo svakodnevno skaču, postalo je nemoguće bez kalkulacije i uzimanja kredita ispratiti maturante na proslavu.

Na sreću, lokalne zajednice u Istočnom Sarajevu su imale sluha za potrebe maturanata, te su im, kao vid podrške, za kupovinu haljina i odela dodelili novčanu pomoć.

Iz opštine Istočna Ilidža su za maturante SŠC Istočna Ilidža i Srednje škole "28. juni" kao vid podrške pri nabavci maturskih haljina i odela dodelili po 100 KM.

- Opština Istočna Ilidža je od prošle godine uvela ovaj vid podrške maturantima, koji imaju prebivalište u Istočnoj Ilidži, a od ove godine, u dogovoru sa načelnikom Istočnog Novog Sarajeva, obuhvaćeni su i maturanti sa područja ove opštine - kažu iz opštine Istočna Ilidža.

Opštinska uprava Trnovo je, takođe, dodelila po 100 KM za 14 maturanata srednjih škola i učenika 9. razreda OŠ "Sveti Sava" sa područja te lokalne zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!