"VELIKA DUHOVNA RADOST" Patrijarh Porfirije danas u Bratuncu

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

01. 07. 2023. u 08:04

PATRIJARH srpski Porfirije stiže danas u Bratunac, grad na samoj obali Drine, u Republici Srpskoj, koji odnedavno sa Ljubovijom i Srbijom povezuje most "Bratoljub", koji je finansirala Srbija.

ВЕЛИКА ДУХОВНА РАДОСТ Патријарх Порфирије данас у Братунцу

Foto V Mitrić

U ovaj stradalnički kraj, iz minulog rata, poglavar Srpske pravoslavne crkve  dolazi povodom Memorijalnog sabora " Da ih ne zaboravimo". U ovom delu  BiH u minulom ratu muslimanski ekstremisti predvođeni komnandantom Naserom Orićem ubili su oko 3800 Srba, uglavnom nejači, spalili mnoga sela i opljačkali sve što im se našlo pod rukom, i po nepisanom pravilu, najčešće za  velike pravoslavne praznike, od Vidovdana i Petrovdana do Božića.

- Ovo je velika duhovno radost, uz davanje počasti i molitve za naše nastradale sunarodnike i braću - kaže Ivanka Seka Mitrić, koja je u Bratunac stigla iz Runjana, kod Loznice.

- Naš divni, presvetli patrijarh, daje nam, pored ostalog, snagu da uprkos svim nedaćama, idemo dalje. Jul je mesec našeg velikog stradalništva, na Petrovdan, u srebreničko bratunačkom, milićkom, vlaseničkom i zvorničkom kraju. Ovde smo da, zaista, nikad ne zaboravimo te naše mučenike.

Zbog zločina nad Srbima u Podrinju još niko nije odgovarao, a Naser Orić je oslobađan i pred Haškim tribunalom i pred Sudom BiH.

Patrijarh će biti dočekan ispred hrama u Bratuncu. Dočekaće ga domaćin mitropolit dabrobosanski Hrizostom. U devet sati će poglavar Srpske pravoslavne crkve da služi svetu arhijerejksu liturgiju, posle koje, oko 11,30 časova, ide litija od hrama do gradskog i vojničkog groblja. Tačno u podne je parastos svim žrtvama Srednjeg Podrinja i Birča.

Foto V Mitrić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)