PRIJA IM GRAD NA VRBASU: Sve više stranaca traži dobijanje radne dozvole širom Srpske

T. CVIJETIĆ

19. 07. 2023. u 09:01

RADNICI iz inostranstva najčešće se u Srpskoj po osnovu radne dozvole zapošljavaju u sektoru građevinarstva i prerađivačkoj industriji, a ti sektori, uz ugostiteljstvo i turizam i trgovinu, imaju najveće potrebe za zapošljavanjem radnika uopšte, izjavila je za "Novosti" Milka Marković, ispred Unije poslodavaca Srpske.

ПРИЈА ИМ ГРАД НА ВРБАСУ: Све више странаца тражи добијање радне дозволе широм Српске

Foto. Srna

Kako je objasnila, radnu dozvolu za strance izdaje Zavod za zapošljavanje RS, i da se izdaje na rok ne duži od godinu dana.

- Procedura za zapošljavanje stranih radnika u Srpskoj uređena je Zakonom o zapošljavanju stranih državljana, koji je u 2022. doživeo izmene i dopune kojima je pojednostavljena procedura za zapošljavanje - ističe Markovićeva i dodaje da je RS dobila povoljniji okvir za zapošljavanje stranih državljana nego ranije.

Osim radne dozvole, stranom državljaninu potrebna je i dozvola privremenog boravka koju izdaje Služba za poslove sa strancima BiH, kako bi se ispunili svi zakonski uslovi za rad tog stranog državljanina.

Govoreći o samoj kvoti za radne dozvole stranim licima, Marković napominje da ona za 2023. godinu iznosi 1400.

Povećan broj dozvola za rad

IZ Zavoda za zapošljavanje RS su rekli da je za za prvi kvartal 2023. godine u Srpskoj izdato 454 radne dozvole stranim državljanima, od čega za novo zapošljavanje 338 i 116 produženje ranije izdatih dozvola. Istovremeno, kako kažu, lani u istom peroiodu izdato je 431 radna dozvola strancima, i to 287 novih i 144 za produženje ranijih radnih dozvola.

- Kvota za radne dozvole stranim radnicima za 2023. godinu u Srpskoj iznosi 1.400. Od toga je 400 za produženje ranije izdatih radnih dozvola, a 1000 se odnosi na nove radne dozvole za strane državljane. Ovu kvotu odobrila je Vlada RS na predlog Zavoda za zapošljavanje RS - kažu iz Unije poslodavaca Srpske.

Iz Zavoda za zapošljavanje su istakli da je najviše radnih dozvola izdato državljanima Srbije, Turske, Kine, Bangladeša, Indije i Albanije.

Francuz Amar Azuzi koji je došao da radi u Srpsku, za jednu banjalučku firmu, kaže za "Novosti" da je oduševljen gradom na Vrbasu. Sviđa mu se priroda i ljudi.

Amar je uspeo da dobije rešenje za stalno, što ga je veoma obradovalo, a sa svojom porodicom iz Francuske se redovno čuje preko društvenih mreža. Kazao nam je da je procedura oko odbijanja radne dozvole protekla u najboljem redu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)