Bogomolja na Mejevici pleni lepotom, ali put fali

R. Š.

19. 07. 2023. u 12:41

U SRCU legendarne planine Majevice, na Rožnju, nalazi se istoimena pravoslavna svetinja, koju mnogi vernici, sveštenstvo i monaštvo, a posebno čelnici Lopara, ne zaboravljaju.

Богомоља на Мејевици плени лепотом, али пут фали

foto:V.Mitrić

U srcu legendarne planine Majevice, na Rožnju, nalazi se istoimena pravoslavna svetinja, koju mnogi vernici, sveštenstvo i monaštvo, a posebno čelnici Lopara, ne zaboravljaju.

Na nedavnoj proslavi slave manastirske bilo je nekoliko hiljada duša. Skoro sva Majevica se sjatila da tu saboruje, kao u neka srećna vremena, i da se Bogu moli.

- Ovde je kao u bajci, ovo je dragulj pravoslavnja - kaže dr Želimir Nešković, poslanik u Parlamentu BiH. Ovo je doživljaj i za oko i za dušu. Ovde se sećamo svih naših mučenika i strdalnika, ali i naših slavnih, ovo je mesto gde slavimo uspehe i gde se  radujemo punim srcem.Blago nama kad imamo ovakva duhovna i kulturna utočišta, a što više brinemo o njima, bliži smo Bogu, našim bližnjima i sami sebi. 

Slično zbore  i vernici Dušan Šarčević, Tadija Mrvić i Ljubomirom Kitanovićem, sva trojica sa planenine Ozrena, koji imaju čast da su kumovi svetinje. 

Dr Rado Savić,  načelnik Lopara, koji je već upisan u letopis najznamenitijih Majevičana i Srba, zahvaljujući mnogim dobrim delima,  kaže da je ovo  stvarno „kao parče neba na zemlji“, kako je za bogomolje zborio sveti Ava Ćelijski(dr Justin Popović). -

Da bi sve ovo bilo kako treba moramo uraditi i put do manastira. U dogovoru sa našim sveštenicima sam predložio da se za naredne vaskršnje poklade organizuje u Loparama, u režiji lokalne zajednice, donatorska večera za prikupljanje novca za izgradnju puta do manastira -poručio je čelni čovek Lopara, pozivajući i dobrotvore i dobre ljude iz matice Srbije i rasejanja, "jer je ovo svetinja svih nas ma gde živeli i radili".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)