KUGA PRAZNI FARME REDOM: Zaraza registrovana na 146 poljoprivrednih imanja u Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 07. 2023. u 11:52

AFRIČKA kuga svinja registrovana je na 146 poljoprivrednih imanja u Republici Srpskoj. Opasna zaraza još hara na 10 gazdinstava. Na terenu je neškodljivo uklonjeno 6.485 svinja sa 127 zaraženih imanja. Žarišta su u dalje aktivna u selima oko Bijeljine, dok je ova bolest u opštinama Šamac, Donji Žabar, Lopare i Ugljevik sanirana, podaci su Ministarstva poljoprivrede RS.

КУГА ПРАЗНИ ФАРМЕ РЕДОМ: Зараза  регистрована на 146 пољопривредних имања у Српској

Foto Tanjug

Uzgajivači svinja u Srpskoj kažu za "Novosti" da je ova zaraza ozbiljan udarac za svinjski fond, ali da se još ne može tačno reći koliko će uzgajivači biti pogođeni i koliku će štetu ostaviti za sobom.

- Za sada je bolest pronađena kod da kažem malih farmera. Veliki još odolevaju. Ali, i dosadšnja brojka od preko 6.000 uklonjenih svinja je velika šteta - kaže Mišo Maljčić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS.

On kaže da se uzgajivači masovno rešavaju svinja i po nižim cenama iz straha od bolesti, jer bi tako ostali bez ikakvih prihoda.

- Cena tovnih svinja je sada niska, ali kad se svinje rasprodaju onda nam sledi poskupljenje svinjskog mesa jer neće biti domaće proizvodnje i ostajemo na milost i nemilost uvoznika svinja. Uvoznici će da diktiraju cenu na tržištu koja će sigurno biti visoka - kaže Maljčić.

Uputstvo i lovcima

MINISTAR Minić pozvao je sve lovce i korisnike lovišta u Srpskoj da preduzimaju mere i pridržavaju se datih uputstava s ciljem sprečavanja širenja afričke kuge svinja. Osvrćući se na to da je nedavno u brčanskom naselju Islamovac pronađen leš divlje svinje uginule zbog afričke kuge, što je nezvanično prvi registrovan slučaj zaraze kod divljih svinja u BiH, Minić je rekao da je Lovački savez Srpske adekvatno reagovao sa preciznim uputstvima za lovočuvare, prihranu i odstrel divljači.

S druge strane, ministar poljoprivrede Savo Minić kaže da je Vlada RS uradila sve što je bilo moguće na suzbijanju afričke kuge svinja u Srpskoj. On je rekao da će se šteta biti nadoknađena svim poljoprivrednim proizvođačima koji su imali gubitke u stadu po osnovu ove bolesti.

- Ko je uvezao ovu bolest mi ne možemo znati. Ona se zove afrička kuga svinja, a ne kuga RS. Mnogo je mehaničkih prenosnika od insekata, putničkih vozila i ljudi - istakao je Minić.

On je podsetio da afrička kuga svinja postoji u okruženju od 2019, kada je Vlada RS donela plan koji je aktiviran sa prvom pojavom afričke kuge svinja u Srpskoj.

- Preduzeli smo sve potrebne mere da se obezbede sva materijalna sredstva kada je u pitanju eutanazija svinja i procena štete na području Bijeljine, Lopara i Ugljevika - rekao je Minić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)