U FOTELJAMA POZNATA IMENA: Deset od 11 aktuelnih gradonačelnika u RS ponovo kandidati na lokalnim izborima

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 06. 2024. u 06:30

KAKO se približavaju oktobarski lokalni izbori u BiH i RS, tako i partije otkrivaju karte ko su im kandidati za gradonačelnike i načelnike u Srpskoj.

У ФОТЕЉАМА ПОЗНАТА ИМЕНА: Десет од 11 актуелних градоначелника у РС поново кандидати на локалним изборима

Foto: RTRS

 Ono što je definitivno sada je da će deset od jedanaest aktuelnih gradonačelnika u Srpskoj ponovo biti kandidati i u trci za novi četvorogodišnji mandat. Jedini gradonačelnik koji neće u trku za novi mandat je Milorad Simić, aktuelni gradonačelnik Dervente. Nakon pet mandata na čelu ovog grada, umesto njega kandidovaće se Igor Žunić, aktuelni šef Kluba SNSD u NS RS.

Što se tiče ostalih gradonačelnika, Draško Stanivuković (Banjaluka), Ljubiša Ćosić (Istočno Sarajevo), Ljubiša Petrović (Bijeljina), Boris Jerinić(Doboj), Slobodan Javor (Prijedor), Mirko Ćurić (Trebinje), Miroslav Bojić (Laktaši), Bojan Ivanović (Zvornik), Zoran Adžić (Gradiška) i Darko Tomaš (Prnjavor) izlaze pred birače u nadi da će dobiti poverenje za još jedan mandat.

Odluka partija da u gradovima ponovo idu sa istim kadrovima dokaz je da niko ne želi da riskira na političkoj sceni već da u ring ulazi sa proverenim snagama, kažu sagovornici "Novosti".

Velizar Antić, politički analitičar, smatra da postoje dva razloga što se ide sa proverenim imenima.

- S jedne strane, sasvim je logično da ona politička partija koja već ima načelnika ili gradonačelnika u određenoj lokalnoj samoupravi ponovo kandiduje tog istog kandidata. On je već prepoznatljiv u javnosti, a s druge strane već je jednom odneo pobedu na izborima i lakše mu je da ulazi u kampanju sa te pozicije. Naročito ukoliko ima određene rezultate u prethodnom mandatu, to njegovu poziciju dodatno ojačava. S druge strane, očigledno je da partije imaju problema sa kvalitetnim kadrovima ili kadrovima koji su prepoznatljivi i prihvatljivi u javnosti. Iz tog razloga idu sa proverenim imenima koja su već poznata i ne žele da rizikuju sa novim imenima sa kojima nije upoznata šira javnost - ističe Antić.

Lisicama za radijator

- MOŽDA je dobra ilustracija izjava jednog funkcionera koji je jednom prilikom rekao "biti u vlasti je toliko dobro da ću se vezati lisicama za radijator, da nikad ne mogu otići sa nje" - našalila se analitičarka Topić.

Tanja Topić, politički analitičar, kaže da se teško mogu očekivati nova lica među kandidatima u RS jer se, kako kaže, "stara politička garda" duboko zacementirala u politici i očito da uživa sve blagodeti bavljenja ovim poslom da je teško odreći se tih sinekura.

- Možda je dobra ilustracija izjava jednog funkcionera koji je jednom prilikom rekao "biti u vlasti je toliko dobro da ću se vezati lisicama za radijator, da nikad ne mogu otići sa nje". Nova lica imaju šansu samo ako im stare strukture otvore vrata pod uslovom da ih slušaju i klimaju glavom. Ili u slučaju da dolaziš iz protivničkog tabora da ih pridobiju na svoju stranu i tako zadaju šamar građanima koji su naivno verovali novim političkim licima - ističe Topićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!