UNIŠTENI KROVOVI I USEVI: Posle nevremena srpska sabira štetu od posledica oluje i poplava

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 06. 2024. u 06:15

NEVREME praćeno jakim vetrom i obilnim padavinama sa gradom, nanelo je veliku štetu u Modriči i širem području banjalučke regije.

УНИШТЕНИ КРОВОВИ И УСЕВИ: После невремена српска сабира штету од последица олује и поплава

Foto: Srna

Na desetine objektata je oštećeno, kao i mnogi usevi. U Mišinom Hanu kod Banjaluke vetar je čak kidao i krovove sa kuća, dok je Opština Modriča proglasila vanrednu situaciju zbog nevremana i štete koju je nanelo.

Prema prvim procenama u Modriči šteta je izuzetno velika, na objektima, saobraćajnim komunikacijama, vozilima, a posebno je vidljiva na poljoprivrednim površinama. Nakon razmatranja prvih informacija sa terena, od strane komandanta i članova Štaba usvojeni su zaključci gde se nalaže Civilnoj zaštiti Opštine Modriča, da pribavi izveštaj o delovanju protivgradne zaštite RHMZ o aktivnostima i najavama olujnog nevremena.

- Štetu ćemo tek u narednim danima moći preciznije proceniti i reći o kojim se iznosima približno radi. Tužno je pogledati polja Posavine i Trebave, jer su usevi naših poljoprivrednika za par minuta potpuno uništeni. Hidrometeorološki zavod nije poslao nikakvo obaveštenje, te ćemo tražiti izveštaj od njih i protivgradne zaštite, da ustanovimo da li je u tom lancu neko zakazao. Proglasili smo vanrednu situaciju kako bi mogli interventno da delujemo - istakao je komandant Štaba Jovica Radulović.

Sa druge strane, Grad Banjaluka je već formirao Komisiju koja je na terenu i utvrđuje štetu na objektima.

Samo dva dana u maju bez padavina

MAJ je u Republici Srpskoj bio vrlo promenljiv, a bez kiše su bila samo dva dana, 6. i 11, rečeno je u Hidrometeorološkom zavodu. Zbog jake nestabilnosti česte su bile i lokalne nepogode uz jače pljuskove sa grmljavinom, obilnije padavine u kratkom roku, kao i grad. Količina padavina bila je neujednačena, a najviše kiše palo je na severozapadu. Obilnijih padavina bilo je u Novom Gradu, gde su tokom celog meseca pala 158,3 milimetra kiše, a 28. maja za nekoliko časova 65,1 milimetar kiše koja je izazvala i bujične poplave u pojedinim predelima.

Šef Odseka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Grada Banjaluka, Dragan Babić rekao je da je nevreme izazvalo najveće probleme u Mišinom Hanu, te da su nadležne ekipe odmah nakon nevremena obišle kompletne lokacije i sva domaćinstva, sagledali situaciju i pružili podršku.

- Sugrađani koji su pretrpeli štetu mogu da prijave Civilnoj zaštiti. Komisija je već danas na terenu kako bi se procenila šteta - poručio je Babić.

Meštane Mišinog Hana, koji su usled olujnog nevremena ostali bez krova nad glavom, obišao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je poručio da će Grad pružiti maksimalnu podršku ovim stanovnicima.

- U najkraćem vremenskom roku pružićemo materijalnu i svu drugu potrebnu podršku kako bi šteta bila sanirana - istakao je Stanivuković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto