VAŽNE VESTI ZA SRPSKU: Saradnja sa Mađarskom urodila plodom

Novosti online

12. 09. 2024. u 17:17

SARADNjA Republike Srpske i Mađarske urodila je plodom i značajnim rezultatima, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednik Srpske Miloradom Dodikom.

ВАЖНЕ ВЕСТИ ЗА СРПСКУ: Сарадња са Мађарском уродила плодом

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

- Izuzetna je prilika da u ministarstvu spoljnih poslova možemo da pozdravimo predsednika Dodika, jer kod nas dolaze ministri, tako da nam je drago što ste ukazali tu čast. Mi smo zemlja koja predsedava EU. Jedan od naših ciljeva je da ubrzamo proširenje EU. Sve to, činimo u duhu odgovorne susedske politike, znajući da su mir i stabilnost na Balkanu, nacionalni interes Mađarske. Međutim, stvarnost je da u Evropi, u pogledu proširenja postoje licemerje jer jedan deo članica zastupa drugačije stavove nego što pričaju, jer zemlje zapadnog Balkana u proseku čekaju 14 godina na članstvo EU. Mi smatramo da je to nepošten odnos prema njima. Milimo Brisel i ostale zemlje EU da ukažu poštovanje prema zemljama zapadnog Balkana - naglasio je Sijarto.

Ministar spoljnih poslova Mađarske je rekao da se sankcije i bilo koja vrsta pritiska, moraju ostaviti po strani.

- Saradnja između Mađarske i Srpske uvek je zasnovana na poštovanju. Značajna je ekonomska saradnja između dve zemlje i imamo uspešan program poljoprivrednog razvoja. Mi smo se dogovorili za jačanje ekonomske saradnje između dve zemlje, posebno zbog toga, što imamo pozitivna iskustva. Zajedno smo zaključili uspešan program poljoprivrednog razboja. Mađarska je obezbedila 26,5 miliona evra Srpskoj za poljoprivrednike. Ukupno za 1.782 poljoprivrednika koji su mogli da kupe poljoprivrednu opremu iz Mađarske. Tim programom saradnje, na dobitku je i Mađarska i Srpska. Odlučili smo da nastavimo sa tim programom i da osmislimo novi program podrške - rekao je Sijarto.

Podsetio je da mađarske kompanije učestvuju u tri velika projketa u Srpskoj.

- To su solarni energetski projekat, energija vetra i projekat za prečišćavanje otpadnih voda - naveo je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije se zahvalio Dodiku na dolasku i naglasio da se saradnja nastavlja.

(ATV)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE TEK SAD U ŠOKU! Ameri otkrili: Svetski moćnici sakrili ključni doping-dokaz koji bi spasao rusko čudo od deteta!