NA SLOBODI ZBOG ŠTRAJKA ADVOKATA: Branioci u RS protestuju jer im Ministarstvo pravde duguje 1,2 miliona KM

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 10. 2024. u 06:45

VLAST i advokati u Srpskoj i dalje traže rešenje za štrajk advokata koji traje više od tri meseca. Zbog blokade pravosuđa u tužilaštvima navode da su u nekim slučajevima sprečeni da sprovode zakon, pa tako osumnjičenima ne određuju pritvor.

НА СЛОБОДИ ЗБОГ ШТРАЈКА АДВОКАТА: Браниоци у РС протестују јер им Министарство правде дугује 1,2 милиона КМ

Foto Novosti

Poslednji slučaj je puštanje na slobodu uz određene mere zabrane Marka Simića (30), sina savetnika direktora Policije RS, kod koga je u akciji "Nišan 3" pronađeno 5,5 kilograma marihuane, jer na ročištu za određivanje pritvora nije imao branioca po službenoj dužnosti,

Naime, advokati u Srpskoj štrajkuju od avgusta, jer im Ministarstvo pravde RS duguje 1,2 miliona KM za odbrane po službenoj dužnosti za prošlu i ovu godinu. Kako kažu naši izvori, kriminalci su shvatili da ukoliko zatraže branioca po službenoj dužnosti, a neće ga dobiti zbog štrajka, to im automatski znači puštanje na slobodu, jer na ročištu za predlog pritvora samo su sudija i tužilac koji odlučuju da ih puste na slobodu uz određene mere zabrane.

- Jedini izuzetak za sada su osumnjičeni za ubistvo kojima sudovi iz RS nalaze branioce po službenoj dužnosti iz Federacije. Od početka štrajka bio je samo jedan ovakav slučaj - kažu izvori "Novosti".

Inače, advokati iz RS kažu da ukoliko bi pristali da brane uhapšena lica po službenoj dužnosti, momentalno bi bili izbačeni iz Advokatske komore RS.

Analiza Ministarstva finansija

IZ Ministarstva pravde RS navode da moraju da sagledaju sve efekte koje će povećanje naknada proizvesti.

- Izradili smo primere uporednog prikaza troškova po dosadašnjoj i novoj predloženoj tarifi gde je ustanovljeno da bi moglo doći do povećanja naknade za rad advokata čak u dvostrukom iznosu što bez dodatnih analiza i mišljenja Ministarstva finansija RS nismo u mogućnosti da prihvatimo - saopšteno je iz Ministarstva pravde RS.

- S druge strane, kad odbijemo preti nam kazna od 5.000 KM od suda. Advokati će pre da plate kaznu nego da budu izbačeni iz Advokatske komore - kažu naši sagovornici.

Takođe, advokati kažu da oni mogu da brane razne uhapšene pred sudovima u RS, ali ukoliko ih to lice angažuje kao zvaničnog advokata i to im neće biti uzeto za zlo od strane Advokatske komore i ističu da je samo problem sa braniocima po službenoj dužnosti.

I dok kriminalcima odgovara ovakav vakuum da odmah nakon hapšenja budu na slobodi, iz Advokatske komore i Ministarstava pravde RS prebacuju odgovornost jedni na druge. Predsednik Advokatske komore RS Dalibor Mrša ističe da su advokati pokušali na sve načine da se dogovore, da barem dobiju garancije za naredni period, i da je početak štrajka 1. avgusta ove godine bio odgovor na konstantno ignorisanje.

- Spustili smo sve moguće kriterijume. Vrednost boda je dve marke i tako je već punih 19 godina. Tražili smo garanciju da će se vrednost boda povećati na tri KM, ali te garancije za sada nema. Dugovanja za odbrane po službenoj dužnosti trenutno iznose 1,2 miliona KM i odnose se na prošlu i ovu godinu. Verujte mi da imamo zahteve da se ide u potpunu obustavu rada u svim predmetima, a ne samo u onima po službenoj dužnosti - kaže Mrša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)