FRANCUSKA "PREŽIVELA" BELGIJU! Dramatičan kraj derbija osmine finala EURO 2024 (FOTO/VIDEO)

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

01. 07. 2024. u 19:51 >> 17:38

FRANCUSKA je peti učesnik četvrtfinala Evropskog prvenstva, pošto je pobedila Belgiju u Diseldorfu sa 1:0 i tako se pridružila Nemačkoj, Švajcarskoj, Engleskoj i Španiji.

ФРАНЦУСКА ПРЕЖИВЕЛА БЕЛГИЈУ! Драматичан крај дербија осмине финала ЕУРО 2024 (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Mnogo više se očekivalo od derbija osmine finala. Nisu odigrali kvalitetan meč, posebno je mršavo bilo prvo poluvreme.

Imale su obe selekcije nekoliko opasnih napada, a najbolju priliku propustio je Markus Tiram koji je u 34. minutu glavom iz dobre pozicije šutirao pored gola.

Drugi deo meča počeo je sa nekoliko dobrih pokušaja Francuza. Ipak, udarci Aurelijena Čuamenija, Tirama i Kilijana Mbapea nisu završili tamo gde su oni želeli.

Izabranici Domenika Tedeska bukvalno ništa nisu pokazali. U drugom poluvremenu najozibiljniju priliku imali su Romelu Lukaku i Kevin de Brujne, ali njihove udarce je zaustavio Majk Manjan.

Ipak, možda i ne treba da čudi da su "trikolori" i "crveni đavoli" odigrali jedan ovakav meč, ako se zna da je na njihova tri meča u grupnoj fazi viđeno ukupno tri gola.

Kada se činilo da će ovo biti drugi susret na EURO 2024 koji će otići u produžetke (prvi bio duel Engleske i Slovačke) pojavio se Randal Kolo Muani i odlučio da pre dodatnih 30 minuta odvede "trikolore" u četvrtfinale.

Igrao se 85. minut kada je primio loptu od Kante, šutirao je iz okreta i lopta je na putu ka golu zakačila Jana Fertongena, promenila je pravac i završila u mreži.

Belgijanci su tek tada odlučili da krenu ofanzivnije ka golu rivala. Imali su nekoliko opasnih napada, no probelma Manjana nije bilo.

Francuska će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz duela Portugal - Slovenija. Taj duel igra se ovog ponedeljka od 21 sat i možete ga praiti uživo na portalu "Novosti".

Francuska - Belgija 1:0 (0:0)

Stadion: "Merkur Špil-Arena" (Diseldorf). Gledalaca: 46.810. Sudija: Glen Niberg (Švedska). Strelac: Fertongen 85 ag (Francuska).

Francuska (4-3-1-2): Manjan - Kunde, Upamekano, Saliba, Ernandez - Kante, Čuameni, Rabio - Grizman - Tiram (od 62. Kolo Muani), Mbape.

Belgija (4-3-3): Kastels - Kastanj (od 88. De Ketelare), Fas, Fertongen, Teat - Openda (od 63. Mangala), Onana, Doku - De Brujne, Lukaku, Karasko (od 89. Lukebakio).

 

Drugo poluvreme: Francuska - Belgija 1:0

90+3' - Kraj utakmice!

90' - Utakmica je produžena za tri minuta.

85' - FRANCUSKA VODI! Rezervista Randal Kolo Muani dovodi "trikolore" do prednosti. Kante je proigrao fudbalera PSŽ-a, šutirao je iz okreta, lopta je pogodila Jana Fertongena, promenilaje pravac i završila u mreži.

83' - Ne prete Belgijanci mnogo, ali kada zaprete to bude opasno. Tukao je po lopti De Brujne iz daljine, no bacio se Manjan i uspeo je da zaustavi udarac jednog od najboljih igrača planete.

74' - Udarac je oprobao i Saliba. Napravio je dobru poziciju, šutirao je levom nogo, ipak lopta je otišla daleko pored gola.

73' - Francuzi napadaju, šutiraju uglavom iz daljine, igra se pred golom "crvenih đavola", no nikako ne uspevaju da probiju bedem ispred gola Kastelsa.

72' - Evo konačno i opasnog napada Belgije. Šutirao je iskosa sa leve strane Romelu Lukaku, ali dobro je bio postavljen Manjan i odbranio je taj udarac.

61' - Sevnula je kontra Belgije posle grške Salibe. De Brujne je izbacio Karaska, ovaj se spremao na šut, a onda je u poslednjem momentu uklizao Ernandez i izbio je loptu u korner.

FOTO: Tanjug/AP

56' - Kunde je opet posleo dobru loptu sa desne strane, do nje je došao Mbape, ali šutirao je veoma traljavo, te do promene rezultata nije došlo.

54' - Konačno da zapreti i Mbape. Šutirao je iz ne baš idealne pozicije. Opasnosti po Kastelsa nije bilo pošto je lopta otišla visoko preko gola.

51' - Drugi put na utakmici glavom preti Tiram. Kao i u prvoj situaciji i sada je šutirao van okvira gola.

49' - Dobro je šutirao Čuameni sa nekih 20 metara, ali bacio se Kastels i uspeo da odbije loptu van terena. Ipak, nakon kornera nije bilo opasnosti po gol "crvenih đavola".

46' - Počelo je drugo poluvreme na utakmica i Diseldorfu.

Prvo poluvreme: Francuska - Belgija 0:0

Mršavo prvo poluvreme odigrali su Francuska i Belgija. U šutevima je bilo 8:2 (1:1 u okvir gola), posed lopte je 59-41% u korist "trikolora". Tri kornera je izveo tim Didijea Dešana, a rival nijedan.

45+2' - Završeno je prvo poluvreme!

45+1' - Odbijala se lopta u kaznenom prostoru Belgije, na kraju je došla do Čuamenija koji je šutira iz trka, ali lopta je otišla visoko preko gola Kastelsa.

34' - Velika prilika za Francusku. Kunde je poslao centršut sa desne strane, na loptu je natrčao Tiram, šutirao je glavom i zamalo je bio neprecizan.

FOTO: Tanjug/AP

27' - Dobar napad Belgije. Šutirao je Janik Karasko, ali dobro je bio postavljen Teo Ernandez koji je uspeo da izblokira udarac fudbalera Al Šababa.

25' - Izabranici Didijea Dešana se nisu nadali da će u prvih 25 minuta dobiti tri žuta kartona. Sada se u beležnici Glena Niberga našao i Adrijen Rabio i on neće igrati u narednoj utakmici ukoliko akutelni vicešampion sveta prođe u četvrtfinale.

24' - U međevremenu žuti karton dobio je Antoan Grizman zbog oštrog starta nad Džeremijem Dokuom. Iz slobodnog udarca je direktno šutirao Kevin de Brujne i umalo nije savladao Majka Manjana koji je nekako uspeo da zaustavi udarac igrača Mančester siti.

23' - Nije se ovakav derbi očekivao. "Crveni đavoli" još uvek nisu šutnili ka golu rivala, a ni Francuzi ne prete.

20' - Pretežno se igra pred golom Koena Kastelsa. "Trikolori" pokušavaju kroz pas da naprave višak, ali za sad to ne uspevaju da urade.

FOTO: Tanjug/AP

15' - Šutirao je Mbape, lopta je pogodila Onanu i otišla van terena. Ipak, sudija nije pokazao na udarac iz ugla, a konačen epilog bio je žuti karton za Aurelijena Čuamenija.

12' - Opasan napad Francuza. Dobro su kombinovali Grizman i Kunde. Fudbaler Barselone je poslao oštru loptu u kazneni prostor rivala, no tu nije bilo nikoga od njegovih saigrača, pa su Belgijanci otklonili opasnost.

5' - Za sada obe ekipe opipavaju puls jedna drugoj. Nema ozbiljnih prilika u samom uvodu meča.

1' - Utakmica u Diseldorfu je počela!

17.30 - OVO JE UŽAS: Kapiten Francuske otkrio šta ga najviše muči u Nemačkoj

Sastavi:

Francuska (4-3-1-2): Manjan - Kunde, Upamekano, Saliba, Ernandez - Kante, Čuameni, Rabio - Grizman - Tiram, Mbape.

Belgija (4-3-3): Kastels - Kastanj, Fas, Fertongen, Teat - Openda, Onana, Doku - De Brujne, Lukaku, Karasko.

Uoči meča:

Po mnogima je ovo derbi osmine finala, iako ove reprezentacije nisu pokazale ono najbolje tokom grupne faze.

I jedni i drugi su bili drugi u svojim grupama i do sada su ostvarile po jednu pobedu na kontinentalnom takmičenju.

Francuska i Belgija odigraće prvi meč još od 2021. godine kada su "trikolori" trijumfovali u polufinalu Lige nacija sa 3:2.

Podsetimo, pobednik ovog susreta u četvrtfinalu će igrati sa boljim iz duela Portugal - Slovenija.

Do sada su plasman među osam najboljih ostvarili Nemačka, Švajcarska, Engleska i Španija. U utorak su na programu mečevi Rumunija - Holandija (18) i Austrija - Turska (21).

BONUS VIDEO: TUČA NAVIJAČA NA EURO 2024: Albanci napali srpske navijače, ali kada se čulo "Juriš!" - nisu se dobro proveli

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)