"NOVOSTI" NA PRELEPOM STADIONU BRAGE: Fudbalski hram utkan u stenu (FOTO)

SVI znaju za "Vembli", "Santijago Bernabeu", "Old Traford" i ostala mega popularna fudbalska zdanja, ali stadioni od kojih zastaje dah mogu se naći širom sveta i u vlasništvu nekih manje atraktivnih klubova.

НОВОСТИ НА ПРЕЛЕПОМ СТАДИОНУ БРАГЕ: Фудбалски храм уткан у стену (ФОТО)

FOTO: Đ. S.

Jedan od takvih je i onaj pod nazivom "Munisipal", stadion Brage, popularni "Kamenolom". Utkan u stenu sa severne strane iznad koje "visi" semafor, pravi je prizor za oči i poslastica koju sladokusci najlepše igre nikako ne smeju da propuste.

PRESTIŽNA NAGRADA, NACIONALNA BAŠTINA

STADION Brage "Munisipal" je 2005. klasifikovan kao nacionalna baština Portugalije zbog svoje jedinstvenosti i retkosti u svetu fudbala. Takođe, arhitekta stadiona Eduardo Souta de Mura poneo je prestižno arhitektonsko

priznanje "Pricker" koje se dodeljuje za najbolja građevinska remek-dela, a i bivši predsednik Portugalije Horhe Sampaolo mu je odao nacionalno priznanje u znak zahvalnosti za kreiranje ovog unikatnog stadiona.

Sagrađen na prostoru bivšeg kamenoloma 2003. godine, za potrebe Evropskog prvenstva u Portugaliji, razlikuje se od ostalih fudbalskih "lepotica" po tome što ima samo dve tribine, istočnu i zapadnu, dok je na severu jedna ogromna stena koja u žaru fudbalske borbe odaje utisak kao da se borite u Termopilskom klancu. "Kamenolom" je remek-delo dizajnirano od strane portugalskog arhitekte Eduarda Souta de Mura, a kako bi uopšte bio izgrađen, morala je čitava jedna stena da se poruši da bi se prvi radovi pokrenuli. Konačna scena je zbog svih pomenutih "peripetija" izašla na "paprenih" 83,1 milion evra, ali nema dileme da je svaki cent uložen u jedan ovakav fudbalski raritet potpuno opravdan.

Kapacitet Braginog fudbalskog hrama iznosi oko 30.000 sedišta, ali na sudaru Portugalaca i Crvene zvezde u finalnoj rundi Lige Evrope kojem su "Novosti" prisustvovale, poseta je bila prilično slabašna, oko 5.000 duša ispratilo je prolaz najtrofejnijeg srpskog kluba u osminu finala drugog po jačini takmičenja UEFA. Delom i zbog lošeg vremena, ali i delom zbog kovid-mera koje su na snazi u Portugaliji, gde će vas oštro pogledati čak i ako vas nekoliko zajedno uđe u lift.

"Kamenolom" se nalazi na severnoj strani Brage, oko kilometar udaljen od gradskog centra u kojem se sve dešava kada je u pitanju ovo malo mesto. Međutim, sam prilaz zdanju "Munisipal" uopšte ne odaje utisak da ćete nekoliko koraka kasnije iskustiti prizore od kojih zastaje dah. Parking poprilično zapušten, sam deo grada u kojem se nalazi ne deluje uređeno, dok spoljni zidovi stadiona izgledaju poprilično sivo i monotono, bez naznake šta bi moglo da vas sačeka unutra.

Ali, kada krenete da se spuštate niz strme stepenice, shvatite da sve priče prethodnih posetilaca Braginog stadiona uopšte nisu preuveličane. Vožnja staklenim liftom u podnožje stadiona, dok se oko vas nalazi kamenje koje deluje da će svakog trenutka da se obruši na vas, samo je po sebi specijalan prizor. Utom sledi i zakorak na tribine i fantastičan pogled na zeleni tepih okružen stenama i drvećem. Ko god da se zadesi u Portu ili Bragi a barem iole prati fudbal, neka u notesu zabeleži odlazak na stadion "Munisipal", jer teško je pronaći čoveka kojeg će popularni "Kamenolom" ostaviti ravnodušnim.

BONUS VIDEO: Podrška navijača Zvezde u Bragi

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TAJNI SASTOJAK: Ovo niko nije očekivao! Evo kako je, zapravo, Novak Đoković noću napravio podvig na Rolan Garosu o kome sada priča ceo svet