A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da "lovi" ustaše!

Novosti online

13. 09. 2023. u 16:41

HRVATSKA ima dugačak niz navijačkih ispada na domaćoj, ali i međunarodnoj sceni, no do jula 2023. se još nije bila susrela sa kaznom kakva joj je tada izrečena. A UEFA je nastavila da naše zapadne komšije prati "pod lupom".

А ПОСЛЕ ИСТОРИЈСКЕ КАЗНЕ ЗА ХРВАТСКУ: УЕФА почела да лови усташе!

Foto: M. V.

Podsetimo najpre, Fudbalski savez Hrvatske (HNS) je zbog ponašanja navijača na mečevima Lige nacija protiv Holandije i Španije, morao da plati kaznu kao nikada do sada. A danas je evropska kuća fudbala otišla i korak dalje.

Evo najpre kako je hrvatski portal "Indeks" obelodanio tu julsku odluku UEFA:

"HNS je kažnjen zbog ponašanja dela hrvatskih navijača na utakmicama završnice UEFA Lige nacija. Protiv Holandije su hrvatski navijači rumunskom sudiji Ištvanu Kovaču skandirali "Cigane, cigane" te je HNS zbog toga kažnjen sa 70 hiljada evra i bez gledalaca na sledećoj gostujućoj utakmici u Jermeniji. Sa još 80 hiljada je kažnjen zbog baklji i bacanja predmet u teren. Ukupna kazna od 150 hiljada evra najveća je finansijska u istoriji HNS-a".


Disciplinska komisija UEFA je "zbog diskriminatornog ponašanja navijača" uslovno kaznila HNS da prvu iduću domaću utakmicu u okviru UEFA nadmetanja igra bez publike. To će se dogoditi ako se u naredne dve godine desi sličan incident u "režiji" hrvatskih navijača poput ovog sa rumunskim sudijom Kovačem.

A novih incidenata je bilo:

Uhvaćen ustaša na stadionu

UEFA je pokrenula novi disciplinski postupak protiv HNS-a zbog rasizma i diskriminacije na meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. protiv selekcije Letonije, koja je odigrana osmog septembra u Rijeci.


"Posmatrač organizacije FARE podneo je izveštaj delegatu utakmice u kojem je naveo da je u sektoru sa hrvatskim navijačima primećen pojedinac koji je nekoliko puta istakao zastavu sa ustaškim obeležjima. UEFA je zbog tog incidenta pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a", saopštila je danas hrvatska kuća fudbala, dodajući:

"Služba obezbeđenja primetila je krajem prvog poluvremena meča sa Letonijom dve osobe koje drže nedozvoljenu zastavu, izdvojila ih i predala policijskim službenicima, kao i navedenu zastavu".


Hrvatska je osmog septembra u Rijeci pobedila Letoniju 5:0 i nalazi se na prvom mestu na tabeli Grupe D kvalifikacija za EVRO 2024. sa 10 bodova. Međutim, se utvrdi da je ovo privođenje zbog držanja ustaške zastave dovoljno da UEFA aktivira klauzulu iz prethodnog rešenja, to znači da će bez publike biti odigran važan meč za "vatrene", 12. oktobra u Osijeku protiv Turske.

"U modernoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo veličanje ustaša"


"Nažalost, tri pojedinca bila su dovoljna da pokvare predivnu sliku sa Rujevice gde su naši navijači bili besprekorni, što je vidljivo u izveštaju koji nije imao zamerke na ponašanje navijača", izjavio je danas Jurica Jurjević, koji je zadužen za bezbednost u HNS.

"Učinićemo sve da u ovom postupku uverimo UEFU da zbog ponašanja trojice pojedinaca ne bi trebalo da budu kažnjeni sve navijače i našu reprezentaciju. Hrvatska država će odgovarajuće da procesuira slučaj i da pošalje snažnu poruku da je takvo ponašanje i veličanje ustaškog pokreta u modernoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo i strogo kažnjivo", dodao je Jurjević.

 

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!