KRAJ SANJARENJA O TOP 8: Zvezda izvršila "samoubistvo" u meču sa Panatinaikosom

V. Preradović

10. 03. 2023. u 23:05

TEŠKO je naći prikladniju reč od samoubistva za ono što je Crvena zvezda priredila sebi u meču 28. kola Evrolige sa Panatinaikosom u Atini. Imala je 16 poena prednosti u trećoj četvrtini, držala sve u svojim rukama, i onda jednostavno nestala sa terena.

КРАЈ САЊАРЕЊА О ТОП 8: Звезда извршила самоубиство у мечу са Панатинаикосом

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Obezglavljeno je teturala do 16. poraza u sezoni (66:75), koji je šanse za plej-of sveo na suviše smele matematičke teorije. U stvarnosti, ovakva Zvezda nije zaslužila plasman u top 8 i vreme je da se mane sanjarenja i posveti generalnom servisiranju tima pred derbi sa Partizanom u ABA ligi, u ponedeljak pred navijačima crno-belih.

Ogoljene tribine „OAKA arene“ jasno odslikavaju već hronično stanje šestostrukog šampiona Evrolige, koji od kraja Obradovićeve ere besciljno luta bespućima. Rastanak sa trenerom Radonjićem samo je nastavak mučnog serijala za „zelene“, koji su izgurali deceniju od poslednjeg učešća na fajnal-foru. Za crveno-bele, manje od 48 sati nakon utakmice sa Efesom, idealna scenografija i scenario kakav su samo mogli da požele.

Kontrolisali su igru u prvom poluvremenu čak i bez doprinosa argentinskog dvojca, Vildoza se upisao uz zvuk sirene tako što je obišao ukopanog Papajanisa posle promašenog slobodnog bacanja Petruševa. Detalj koji verno opisuje rasulo u atinskom timu, mada ih je bilo pregršt u ovom meču. Jedan je procenat realizacije trojki u prvih 20 minuta od sedam odsto (1/14).

Zvezda je sa svih 12 igrača solidno odrađivala posao protiv demoralisanog protivnika, uz visoke procente šuta, odličnu rolu Nedovića na njemu dobro poznatom terenu i sasvim solidne Bentila, Ivanovića, Petruševa i Kuzmića. Centar crveno-belih dugo nije imao ozbiljnu minutažu, u ovoj utakmici jeste prevashodno kao igrač koji gabaritima najbolje može da parira visokom Papajanisu.

PRESTALI SMO DA IGRAMO KOŠARKU

TRENER Crvene zvezde Duško Ivanović nije imao nameru da se zadržava pred mokrofonom Evrolige posle poraza od Panatinaikosa, koji je ugasio nadu za plasman u plej-of šest kola pre kraja ligaškog dela.

- Prestali smo da igramo košarku – prozborio je i hitro se udaljio.

Svi smo videli da su prestali da igraju, ali se od trenera očekuje objašnjenje zašto se to desilo. Kao i slučaju poraza od Cibone kada je izjavio da je igra bila nedopustiva, što je komentar za nekog analitičara, nikako za trenera ekipe.

Kada je Ivanović pogodio trojku za plus 16 početkom drugog poluvremena, najvernijim navijačima je dozlogrdilo. Sa tribina su dopirali povici negodovanja upućeni domaćim igračima, što ih je trglo iz letargije. Uljuljkana vođstvom i govorom tela protivnika, Zvezda nije bila na oprezu. Dozvolila je „zelenima“ da serijom 15-1 priđu na samo dva poena zaostatka u poslednjem minutu treće četvrtine.

Psihološki momentum preselio se na zelenu stranu, crveno-beli su propali u ambis dubok osam minuta bez koša iz igre. Neverovatnu seriju 22-2 prekinula je trojka Dobrića, iz teško razumljivih razloga zaboravljenog na klupi. Zvezda je ušla u potpunu drugu utakmicu, pritisnuta teretom da poraz može da je eliminiše iz plej-of trke. S druge strane, PAO je željan pobedničkog osećaja i oberučke je prihvatio poklon.

Strateg crveno-belih Ivanović nije imao strategiju da zaustavi potonuće broda, koje je Nedović, pretpostavićemo zbog neke povrede, posmatrao sa klupe nakon što je u prvom delu za 15 minuta postigao 12 poena. Realne šanse za plasman u plej-of, o čemu je govorio crnogorski stručnjak pri skoru 11-15, razbile su se u paramparčad u sudaru sa timom koji je pre ove utakmice nanizao šest poraza.

PANATINAIKOS 75

C. ZVEZDA 66

DVORANA „OAKA arena“. Gledalaca: 2.500. Sudije: Perez, Mogulkoč, Bisan.

PANATINAIKOS: P. Kalaicakis, Volters 9, Li 7, Papajanis 17 (7 sk), Bohoridis, Vilijams 13, J. Kalaicakis, Tomas 11, Samodurov, Ponitka 8, Grigonis 7, Mancukas 5.

C. ZVEZDA: Vildoza 7 (4 as), Lazarević 2, Kampaco (4 as, 4 izg. lopte), Mitrović 5, Martin, Dobrić 8, Ivanović 6, Nedović 12 (3 as), Marković 3, Kuzmić 6, Petrušev 12 (9 sk), Bentil 5.

9:17, 20:25, 23:13, 23:11

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre "Pariz 2024"?

Imajući u vidu da je rat u Ukrajini uveliko u trećoj godinu od svog početka, u februaru 2022, možda i ne čudi što Ukrajina ne želi da vidi ruske sportiste na međunarodnim takmičenjima. Ipak, iako je doneta odluka da Rusi mogu na ovogodišnje Olimpijske igre - Pariz 2024, može da se desi da jedan od poznatijih ruskih takmičara tamo ne učestvuje, upravo "iz ukrajinskog razloga".

20. 05. 2024. u 15:35

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)