DERBI ZA POL-POZICIJU: Foto-finiš Partizana i Zvezde na Jadranu

V. Preradović

12. 03. 2023. u 22:45

PETI večiti derbi u sezoni, drugi na jadranskom borilištu, doneće pobedniku verovatno nedostižnu prednost u poteri za prvim mestom u regularnom delu ABA lige.

ДЕРБИ ЗА ПОЛ-ПОЗИЦИЈУ: Фото-финиш Партизана и Звезде на Јадрану

Miloš Vukadinović

Svedoci smo prethodnih godina koliko u plej-ofu znači utakmica više na domaćem terenu, samo u dva navrata finalista je uspeo da se izbori sa hendikepom meča manje pred svojim navijačima.

U presudnoj bici za "broj 1" to preimućstvo imaće košarkaši Partizana, koji u ponedeljak (20.30) u "Areni" uniformisanoj u crno-belo dočekuju Crvenu zvezdu u okviru 21. kola regionalnog takmičenja.

Prednost u dosadašnjim susretima u sezoni ubedljivo je na strani branioca jadranske titule. Crveno-beli su dobili tri od četiri prethodna dvoboja, uključujući i poslednji u polufinalu Kupa Radivoja Koraća. Za predstojeći je najvažnija mogla da bude pobeda u prvom na jadranskom polju sa 16 poena razlike (90:74), ali je tim trenera Duška Ivanovića prosuo tu veliku zalihu porazom od Cibone u prošlom kolu. Zvezdi je sada potrebna, a Partizanu dovoljna pobeda za korak prednosti nad rivalom uoči poslednjih pet utakmica u ligaškom delu. Šest za crveno-bele, koji imaju zaostalu sa Cedevita Olimpijom iz prvog dela.

- Partizan igra veoma dobro, ovo nam je već peti duel ove sezone i sada se odlično poznajemo - kaže trener Zvezde Duško Ivanović. - Jasno je da nas očekuje utakmica koja će najverovatnije odlučivati o prvom mestu pred doigravanje u regionalnoj ligi.

Oba tima su pred derbi doživela poraze na evroligaškom bojištu, s tim da je Zvezdin od Panatinaikosa neuporedivo bolniji od Partizanovog od Milana. Crveno-beli su sahranili sebe u drugom poluvremenu i svoje nade za top 8, tako da im je Jadran ostao kao prilika za iskupljenje za još jednu promašenu sezonu u elitnom takmičenju. Partizan i dalje drži stabilan kurs u plovidbi ka plej-ofu Evrolige, što je psihološka prednost koju ne bi trebalo zanemariti kao faktor večerašnjeg derbija.

- Usred svega što igramo u Evroligi dolazi i ova utakmica, izuzetno važna i za nas i za Crvenu zvezdu - kaže trener crno-belih Željko Obradović. - Znamo koliki je ulog i probali smo da se spremimo na najbolji mogući način, videćemo kako će to da izgleda. Još jednom pozivam navijače da navijaju fer i sportski. Značaj utakmice je veliki, da budu pravi kao što su bili tokom cele sezone.

CRNO-BELI FAVORITI KLADIONICA

KLADIONIČARSKE kvote nisu uvek pouzdane, neretko se oslanjaju na klimave parametre, ali u slučaju drugog derbija u ABA ligi prilično verno odslikavaju trenutno raspoloženje i stanje večitih rivala.

Partizanu je dodeljena uloga umerenog, ali ipak jasnog favorita sa kvotom 1,7, dok se dobitak za pobedu Crvene zvezde množi sa 2,4.

Neizvesno je da li će iz Zvezdine velike bekovske trojke izostati Nemanja Nedović, koji se u Atini požalio na zadnju ložu. U tom slučaju raste odgovornost derbi veterana Ognjena Dobrića.

- Nema velikih tajni među nama, a svaki novi derbi je priča za sebe. Bez obzira što ovaj ima veliki značaj, i da nije tako u ovu utakmicu bismo ušli kao da je prva ove sezone, ne razmišljajući šta donosi. Želimo da odigramo čvrsto i bez padova u igri.

Pobednički recept Kevina Pantera je sličan Dobrićevom, zapravo standardan je za utakmice ovog tipa.

- Igramo na domaćem terenu koji moramo da odbranimo. Veoma je važna utakmica, moramo da budemo fokusirani kako bismo ispunili cilj, a to je da pobedimo. Kao i uvek, ključno je da igramo jako, da ostanemo pametni čitavim tokom meča.

Uvrede su postale kolorit svakog derbija, mada se ABA liga trudi da primenjuje nultu toleranciju i prekida utakmice dok ne prestane skandiranje te vrste.

- Partizan još jednom apeluje na navijače da sportski bodre tim, bez upućivanja bilo kakvih uvreda prema bilo kome. Samo gromoglasna podrška Partizanu, bez ubacivanja predmeta u teren ili incidenata bilo koje vrste, biće od pomoći crno-belom timu - saopštio je domaćin 53. jadranskog večitog derbija.

ZVEZDA VODI 28:24

KADA je reč o susretima večitih u ABA ligi, prednost je na strani Crvene zvezde koja vodi sa 28:24 u pobedama. Partizan je uspešniji na domaćem terenu sa 13 trijumfa i deset poraza.

SUDIJSKA TROJKA

PRAVDU će u drugom susretu Partizana i Crvene zvezde u okviru ABA lige deliti Hrvat Tomislav Hordov kao glavni arbitar, njegov zemljak Luka Kardum i slovenački sudija Milan Nedović.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre "Pariz 2024"?

Imajući u vidu da je rat u Ukrajini uveliko u trećoj godinu od svog početka, u februaru 2022, možda i ne čudi što Ukrajina ne želi da vidi ruske sportiste na međunarodnim takmičenjima. Ipak, iako je doneta odluka da Rusi mogu na ovogodišnje Olimpijske igre - Pariz 2024, može da se desi da jedan od poznatijih ruskih takmičara tamo ne učestvuje, upravo "iz ukrajinskog razloga".

20. 05. 2024. u 15:35

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)